(FOTO) U Dubrovniku obnovljena stara crkva sv. Mihajla ‘in Arboribus’

Foto: Dubrovačka biskupija

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua u subotu, 18. srpnja blagoslovio je obnovljenu staru crkvu sv. Mihajla u istoimenoj župi u Dubrovniku te obnovljenu staru župnu kuću koja se nalazi uz crkvu. Prije toga nuncij Lingua je u novoj župnoj crkvi predslavio misu na kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika, a u koncelebraciji su među ostalim svećenicima bili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, generalni vikar don Hrvoje Katušić te župnik domaćin don Robert Čibarić .

Obnova crkve i župne kuće financirana je novčanim sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine.

Župnik župe sv. Mihajla don Robert Čibarić istaknuo je kako je otvaranjem crkve i župne kuće odgovoreno na mnoga pitanja i očekivanja vjernika Lapada i Dubrovnika, jer je obnova bila željno iščekivana.

“Svi su oduševljeni kako je obnova izvrsno obavljena, naravno, zahvaljujući potpuno financijskoj potpori Društva prijatelja dubrovačke starine. Ova crkva je u protekle četiri godine nedostajala mnogima koji su voljeli dolaziti na svetu misu, a sad će nam puno olakšati u zahtjevima vjernika koji baš u ovoj crkvi žele obilježiti najsretnije dane svog života, kroz sakramente krštenja i vjenčanja”, rekao je don Čibarić.

Crkva sv. Mihajla ‘in Arboribus’ postala je matičnom crkvom župe nakon potresa 1667. godine, kada je dotadašnja župna crkva sv. Pankracija potpuno srušena.

Dok su trajali restauratorski radovi na zidu kod oltara otkrivene su dosad nepoznate freske. Restaurirana je i oltarna slika svetog Mihajla, djelo Carmela Reggia iz 1805. godine, kao i cijeli poliptih koji prikazuje Gospu i osam svetaca.

Obnovljena je i uređena i stara župna kuća u kojoj se planira otvoriti dnevni boravak za starije osobe u suradnji župnog i biskupijskog Caritasa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr