(FOTO) U Splitu obilježena 25. obljetnica utemeljenja IX. bojne HOS-a

Foto: Fah

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomeniku IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ u nedjelju je u Splitu proslavljena 25. obljetnica osnutka te postrojbe, a predsjednik istoimene udruge rekao je da pozdrav “Za dom spremni” mora, kao službeni znak HOS-a, biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj je postrojbi tijekom Domovinskog rata na bojištima diljem Hrvatske bilo angažirano ok 2500 pripadnika, a 46 ih je poginulo i više od 300 ozlijeđeno. Pred spomenikom podignutim u čast poginulim članovima postrojbe vijenac su položila i svijeće zapalila, uz izaslanstvo Udruge IX. bojne HOS-a, i izaslanstva braniteljskih udruga te Splitsko-dalmatinske županije i više gradova i općina s područja Dalmacije.

Svijeće su zapaljene i kod murala Ircu Thomasu Crowley koji je poginuo kao pripadnik te bojne te kod murala nedavno smrtno stradalom vođi navijačke skupine Torcida Žanu Ojdaniću, koji se u Domovinskom ratu u uključio u postrojbe Hrvatske vojske.

Obraćajući se nazočnima predsjednik udruge pukovnik Marko Skejo je pozvao da se pozdrav „Za dom spremni“ zaštiti zakonom, rekavši kako su se „opet ohrabrili protivnici hrvatske neovisnosti i krenuli vrijeđati hrvatske branitelje, a posebno HOS-ovce i njihov službeni pozdrav ‘Za dom spremni’“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj pozdrav, rekao je, kao službeni znak HOS-a mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima, kako bi za sva vremena “prestala rasprava o ovom svetom pozdravu”. Smatra da taj pozdrav u Hrvatskoj nije zabranjen ni jednim zakonom te da su ga u Domovinskom ratu koristile osim HOS-a „i sve druge postrojbe.“

„Ministarstvo obarne RH prilikom organiziranja vojnih mimohoda ističe ratne zastave vojnih postrojbi među kojima je i zastava HOS-a na kojoj se nalazi pozdrav Za dom spremni, postrojbe koja je bila sastavni dio oružanih snaga RH“, rekao je, uz ostalo, Skejo.

O Rafaelu Bobanu, po kojem je nazvana ta HOS-ova postrojba, Skejo je, među ostalim, rekao da je to bio “jedan od najčasnijih i najhrabrijih hrvatskih vojskovođa”. Također je rekao kako su su Hrvati stoljećima sanjali i borili se za svoju slobodu te da se “stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH”, ali da je, kako je rekao, “na žalost izdajom dijela naroda, ugašena NDH i hrvatski narod utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska riječ i ideja, u kojem se proganjalo i ubijalo sve Hrvate koji su sanjali slobodu i neovisnost“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je u noći sa subote na nedjelju oskvrnut mural posvećen HOS-ovcu Crowleyju, a novinarima je kasnije dodatno kazao kako je crvenim sprejom pošpricano obilježje te bojne na tom muralu i hrvatski grb te napisano „NOB“. Smatra da su to uradli oni koji ne vole hrvatsku državu.

Svoj govor pukovnik Skejo je završio riječima „Za dom“ a zatim su pripadnici IX bojne HOS-a, koji su na odorama nosili natpis „Za dom spremni“, uzvratili „Spremni.“

Nazočnima se obratio zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić koji je istaknuo kako „nemamo vremena i snage boriti se sa prošlošću“, jer treba rješavati nagomilane poteškoće braniteljske populacije i pojavu suicida u toj populaciji. Pozvao je sve nazočne koji primjete sucidne namjere kod nekog od branitelja da o tome izvjeste Ministarstvo branitelja radi pomaganja u spašavanju života.
„Radimo na projekciji Zakona o hrvatskim braniteljima kojim ćemo zahvatiti kompletnu braniteljsku populaciju i na taj način želimo vratiti ponos i dostojanstvo braniteljima,“ poručio je Vukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti je nazočio i ratni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb koji je pozdravljen burnim pljeskom. Istaknute su nile ratne zastave te postrojbe i svih postrojbi s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Nazočno je bilo i izaslanstvo HOS-a Sarajevo koje je nosilo zastavu s natpisom te postrojbe te zastavu s naslikanim ljiljanima za koju su rekli da je riječ o zastavi države BiH prije Daytonskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.