(FOTO, VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (9): Znate li da je zadarska katedrala sv. Stošije najveća crkva u Dalmaciji?

Katedrala sv. Stošije u Zadru, foto: Palauenc05, zadarskanadbiskupija.hr; fotomontaža: narod.hr

Katedrala sv. Stošije ili Anastazije u Zadru monumentalna je romanička građevina te najveća crkva u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeci gradnje zadarske katedrale sežu još u 4. i 5. stoljeće. Na ruševinama te, ranokršćanske bazilike u 12. stoljeću uzdigla se nova, u romaničkom stilu. Nakon što je teško stradala u mletačko-križarskom osvajanju 1202. obnovljena je tijekom 13. stoljeća. Zvonik je građen u 15. i 19. stoljeću.

Kršćanstvo se u Zadru pojavilo vrlo rano. Nije nam poznato kada je točno u Zadru utemeljena biskupija, ali se zna da je prvi poznati biskup bio Feliks, koji je sudjelovao u radu dvaju crkvenih sabora: u Akvileji 381. i u Milanu 390. te se smatra da je u njegovo doba započela gradnja katedrale.

Biskup Donat i dolazak moći sv. Stošije u Zadar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po predaji bazilika je bila posvećena sv. Petru, apostolu, a kad je zadarski biskup Donat početkom 9. st. dobio od bizantskog cara Nikifora (Nicefora) moći, tj. pepeo srijemske mučenice Stošije, bazilika je dobila njezino ime. Sveta je Stošija jedna od čak četiri zaštitnika grada Zadra. Uz nju, to su sv. Krševansv. Šime i sv. Zoilo.

Godine 1177. Zadar je posjetio papa Aleksandar III, prvi papa koji je bio u hrvatskim krajevima, te je pohodio katedralu i grob sv. Stošije. Papa Aleksandar je ujedno jedan od dvojice papa koji su posjetili Zadar: Ivan Pavao II u Zadru je bio 9. lipnja 2003. godine te se tom prilikom ispred ulaznih vrata katedrale poklonio sv. Stošiji.

Zadar je posebno tešku sudbinu doživio 1202. kada ga osvajaju Mlečani uz pomoć križara. Naime, vitezovi križari koji su odlučili krenuti u 4. pohod na Svetu zemlju, nisu imali sredstava da plate Mlečanima prijevoz iz Venecije. Stoga su Mlečani od njih, u zamjenu za uslugu plovidbe do Svete zemlje, zatražili da osvoje Zadar i prepuste ga njihovoj vlasti. U križarskoj invaziji Zadar je teško stradao, a tako i sama katedrala svete Stošije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova katedrale nakon mletačko-križarskog osvajanja

Obnova katedrale odvijala se u romaničkom stilu te je trajala čitavo 13. stoljeće, tijekom kojega je dobila današnji izgled.

Katedrala je trobrodna romanička građevina na čijem se pročelju nalaze slijepi lukovi u nizovima, a u sredini se, jedna ispod druge, nalaze dvije rozete. Tri portala imaju lunete obrubljene snopovima lukova, a nadvratnici i dovratnici ukrašeni su reljefom antičkog nadahnuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnjost katedrale je monumentalna. Središnja je lađa tri puta šira od sporednih, a odijeljena je kamenim stupovima i pilonima, koji se naizmjenice redaju. Prezbiterij je povišen, a ispod njega se nalazi kripta iz 12. st. U prezbiteriju nalaze se korska sjedala izrađena u stilu cvjetne gotike, nad glavnim oltarom je gotički ciborij iz 1322., a iza njega kameno prijestolje – katedra – za nadbiskupa.

Znate li da je zvonik završen u 19. st. po uzoru na zvonik u Rabu?

Relikvije sv. Stošije nalaze se u mramornom sarkofagu iz 9. stoljeća, smještene u apsidi katedrale.

Zvonik katedrale građen je kasnije te predstavlja samostalan element, odvojen od same katedrale. Nosi uglavnom obilježja neoromaničkog stila. Prizemlje i prvi kat sagrađeni su 1452., dok je gornje katove izgradio 1892., prema tipu zvonika u Rabu, u neo izgradio engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Thomas Graham Jackson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upoznajmo hrvatske katedrale (8): znate li zašto je bjelovarska katedrala posvećena upravo sv. Tereziji Avilskoj?

(VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (1): sveti Jakov u Šibeniku- znate li da je granata u Domovinskom ratu pogodila i oštetila njezinu kupolu?

(VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (2): 5 fascinantnih podataka koje morate znati o katedrali sv. Petra u Đakovu!

(VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (3): Znate li da je zagrebačka katedrala sve do početka 20. stoljeća bila opasana zidinama?

(FOTO, VIDEO) Upoznajmo hrvatske katedrale (4): Znate li legendu o čudotvornom raspelu koje se nalazi na oltaru riječke katedrale?

(FOTO) Upoznajmo hrvatske katedrale (5): znate li što se nalazi ispod današnje dubrovačke katedrale i kako je to otkriće promijenilo saznanja o povijesti Dubrovnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.