(FOTO)Velika izložba u MUO – “Barokni sjaj Venecije/Tiepolo i suvremenici”

Foto: fah

Izložba “Barokni sjaj Venecije/Tiepolo i suvremenici” kompleksan je projekt koji će pretpremijerno biti otvoren 1. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u povodu Dana Talijanske Republike i u Hrvatsku dovodi djela velikana talijanskoga i europskog baroka Giambattiste Tiepola (Venecija, 1696. – Madrid, 1770.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom otvorenja ove velike i kompleksne izložbe u četvrtak je održana konferencija za novinare u MUO na kojoj je veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani izrazio zadovoljstvo što će se izložba otvoriti upravo na Dan Talijanske Republike i to u Zagrebu – gradu koji tako voli umjetnost. Istaknuo je kako će kvalitetna i sustavna suradnja Hrvatske i Italije na području umjetnosti dobiti posebnu važnost iduće godine kada će biti razmijenjeni kulturni programi.

Kruna višegodišnje vrsne suradnje MUO i istaknutih talijanskih ustanova u kulturi

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i ravnatelj Gradskih muzeja Vicenze i profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu Giovanni Carlo Federico Villa autori su izložbe za koju su odabrali 27 ulja na platnu te četiri crteža i 12 grafika (bakropisa i bakroreza) s motivima mrtve prirode, cvjetne kompozicije, krajolika, pejzaža, portreta, fantazmagorije, mitoloških i biblijskih prikaza. Autori odabranih djela su Giambattista Tiepolo, njegov sin Giandomenico te njihovi suvremenici – Zais, Pittoni, Piazzetta, Brisighella, Ricci, De Pieri, Carlevarijs, Aviani, Dorigny, Marchioni, Victor i da Castello.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuto, izložba je kruna višegodišnje vrsne suradnje MUO i istaknutih talijanskih ustanova u kulturi i na efektan način zaključuje ciklus predstavljanja talijanskoga baroknog slikarstva, koji je počeo je izlaganjem čuvene Caravaggiove “Večere u Emausu” posuđene iz milanske Pinacotece di Brera 2013., a ta je izložba bila posebni dar Italije u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU). Ciklus je nastavljen izložbom “Guercino: Svjetlo baroka” koja je, zahvaljujući posudbi djela iz Pinacotece di Cento, u MUO održana od listopada 2014. do siječnja 2015.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo ocijenila je da izložba “Barokni sjaj Venecije/Tiepolo i suvremenici” ide u red vrhunskih izložaba MUO koje su uvijek prvorazredni kulturni događaji u Hrvatskoj, a MUO takvim projektima postaje prepoznatljiva ustanova kojoj se otvaraju vrata velikih europskih muzeja. Istaknula je kako je izložba i dokaz izuzetne međudržavne suradnje Hrvatske s Italijom koja je vidljiva iz godine u godinu, prije svega u prezentiranju kulturne baštine dviju država.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Tedi Lušetić također je ukazao na vrsnost projekata koje provodi MUO, rekavši kako su ono takvi da bi ih se praktički sve moglo ‘bianco’ potpisati i poduprijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompleksna izložba koja će sigurno biti vrlo uspješna

Veleposlanik Chiodi Cianfarani i direktorica Talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu Stefania del Bravo uvjereni su da će ova kompleksna izložba sigurno biti vrlo uspješna.

Stefania del Bravo zahvalila je svojoj predhodnici Mariji Sici koja je, kako je rekla, postavila temelje ovako uspješne hrvatsko-talijanske kulturne suradnje, a ona ju sada ima čast pratiti u završnoj fazi. Istaknula je kako nas Tiepolovo slikarstvo “iznenađuje uvijek novim kompozicijskim rješenjima, spektakularnim scenografskim efektima koji stvaraju iluziju i čine likove koji kao da izlaze iz prostora u kojemu bi trebali biti, vodi nas u nestvaran fantastičan svijet gdje se i povijest, koju stvara vještom paletom zlatnoga sjaja, pretvara u mit”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica Talijanskog instituta za kulturu zaključila je osvrtom na velika književna imena baroka, poput Shakespearea i Cervantesa, koji su, rekla je, “uz pomoć sintakse i riječi uvelike proširili važnost baroka i smionim semantičkim igrama, poput Tiepolovih geometrija, stvorili prividan svijet koji istovremeno istražuje dublje značenje našega postojanja”.

Del Bravo je sigurna kako će ova izložba omogućiti hrvatskoj javnosti da bolje upozna zlatno doba baroka koje je vrlo složeno i kontradiktorno s povijesne i umjetničke točke gledišta što je, smatra, karakteristika i naše sadašnjosti.

Giambattista Tiepolo vodeći je umjetnik venecijanskoga slikarstva XVIII. stoljeća. Njegovo slikarstvo odlikuje se izrazitim suodnosom svjetla i tame te kontrastom boja, a on i slikari njegova kruga, autori su radova koji krase goleme prostore crkava, palača i rezidencijalnih vila na način da posjetitelj doživi jedinstven ugođaj – između stvarnosti i iluzije. Tiepolovi ciklusi fresaka alegorijskoga i mitološkoga sadržaja nalaze se u Veneciji, diljem sjeverne Italije, u Würzburgu, a posljednja velika narudžba bila je za dvor u Madridu. Brojne rezidencijalne vile talijanskog plemstva u kojima se nalaze Tipolovi radovi, projektirao je utjecajni renesansni arhitekt Andrea Palladio (1508. – 1580.), a grad Vicenza i Palladijeve vile Veneto od 1994. su na UNESCO-vu su popisu zaštićene kulture baštine.

Izložba u MUO bit će otvorena za javnost od 3. lipnja do 1. listopada ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.