Fratar iz New Yorka ni za vrijeme pandemije ne odustaje od službe: ‘Potreba za sakramentima jako je važna’

Foto: www.ncregister.com

Brendan Buckley, svećenik kapucin, uz pomoć dvojice župljana, brigu za potrebe vjernika župe sv. Mihajla za vrijeme pandemije koronavirusa obavljao je putem interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Buckley nikad prije ovog ožujka nije čuo za Zoom, no nakon što je biskupiju u Brooklynu poharala nova zaraza koja je u najvećoj mjeri pogodila SAD-a, kako bi zaštitio župljane, susrete je počeo održavati putem interneta.

“Imamo okupljanje svaki tjedan”, rekao je. To uključuje fitness program za djecu, sastanke za odrasle u župi, satove pripreme Prve pričesti te prijenos misa uživo.

Ogromna većina župljana su imigranti iz Dominikanske Republike, Meksika i drugih zemalja Srednje Amerike, prenosi National Catholic register. Mnogi od njih “nemaju posao te su osobito pogođeni gospodarskim učincima virusa”, a glavna briga župnika je kako im pružiti praktičnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24. travnja njegova je župa organizirala distribuciju hrane. Bilo je podijeljeno ukupno 9.360 obroka za 1.040 obitelji u potrebi, a dodatnih 2.500 dolara u bonovima za prehranu dodijeljeno je 100 obitelji.

Brooklyn i Queens su osobito pogođeni zarazom. Čak 60 posto slučajeva Covid-19 u New Yorku zabilježena je u ta dva kvarta.

Nekoliko svećenika biskupije u Brooklynu razboljelo se i umrlo od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iz moje perspektive kapucinskog franjevca, upravo to želimo raditi: izravno pomoći ljudima u potrebi”, rekao je. “Kroz teška vremena u Europi, kapucini su bili upravo tamo na prvoj liniji bojišnice. Kada su vodstva u raznim gradovima tijekom kuge pobjegla prema brdima, kapucini su ostali, služili i umirali.”

Otac Buckley objasnio je za CNA da su njegove dvije zadaće: pružanje hrane svojim župljanima i osiguranje njihovog psihičkog zdravlja.

“Katoličke dobrotvorne organizacije bile su nevjerojatne, omogućili smo hranu za više od 1000 obitelji”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac Buckley nije zapostavio duhovne potrebe svojih župljana, ni za vrijeme dok nije bio u mogućnosti javno slaviti misu.

“Potreba za sakramentima jako je važna, posebno ispovijed i primanje euharistije.”

Nakon uvođenja slavljenja misa s narodom, Buckley će služiti barem 15 misa za župljane koji su umrli od zaraze Covidom-19.

Suočavajući se s pandemijom, Buckley je rekao da je najizazovniji duhovni aspekt za njegovu župu bila nemogućnost žalovanja na standardni način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Župljani ne mogu prisustvovati sprovodima. Dakle, jako im je teško. Ne mogu se pozdraviti s voljenim članovima”, rekao je no zahvalan je brojnim volonterima koji su u ovim vremenima odlučili pomoći potrebitima.

“Toliko smo blagoslovljeni i tako dirnuti. Bog je dobar.”, poručio je.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.