Glazba – dar od Boga za ljude (3): Uskrsno vrijeme radosti

vrijeme
Foto: snimka zaslona

Nalazimo se u vremenu nakon Uskrsa, poznatijem pod nazivom uskrsno ili vazmeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošloga mjeseca, na sam Uskrs, podsjetili smo na značenje tog najvećeg blagdana za kršćanstvo. Također, istaknuli smo i glavnu vazmenu poruku: Krist je pobijedio smrt!

Naglasili smo i radost koja se očituje u crkvenim napjevima samog blagdana Uskrsa.

No, ta se radost proteže tijekom čitavog uskrsnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Aleluja’ – poklič koji prati cijelo uskrsno vrijeme

Prošloga mjeseca pojasnili smo porijeklo pokliča ‘Aleluja’ koja svoju puninu izričaja doživljava dolaskom Uskrsa.

No, iako se riječ ‘Aleluja’ u liturgiji veže za Uskrs, ona je prisutna kroz čitavo vazmeno vrijeme.

Točnije, zaziv ‘Aleluja’ nastavlja se koristiti u misnim slavljima iza Uskrsa ne samo kroz daljnje vazmeno vrijeme, već i u vremenu kroz godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Glazba – dar od Boga za ljude (1) : Korizma – vrijeme promišljanja i tišine

Crkvena glazba u Korizmi zrcalo je stanja u kojemu se nalaze vjernici, ali i svi oni koji se vjeri žele vratiti.

Liturgijska slavlja u znaku radosti

Ove je godine travanj započeo Uskrsnim ponedjeljkom. Kroz čitav mjesec u liturgijskim slavljima nastavlja se koristiti glazba uskrsnog vremena.

Prevladava durski tonski rod, ‘svijetli’ tonovi i razigrane melodijske linije. Harmonije su bogate, ali uglavnom slijede klasičnu harmonijsku logiku. Ne odlaze u ekstreme, ali ne plaše se ni složenosti.

Uskrsne nedjelje također su značajan dio uskrsnog vremena, sve do blagdana Pedesetnice. Čak se može povući paralela njihova značenja s nedjeljama Došašća ili nedjeljama Korizme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima se svakako ističe takozvana Bijela Nedjelja, koji se pučki zove i Mladi Uskrs. Naziva se i Nedjelja Božanskog Milosrđa.

>Glazba – dar od Boga za ljude (2) : Uskrs – blagdan smisla kršćanstva

Nedjelja Dobrog Pastira

Još jedna nedjelja kojoj su posvećeni i neki od poznatih hrvatskih crkvenih napjeva jest Nedjelja Dobrog Pastira.

Stoga je najpoznatija i rado izvođena, osobito među djecom i mladima, pjesma “Uskrsnu Pastir Dobri”. I u ovom je napjevu riječ ‘Aleluja’ njegov neodvojivi i najupečatljiviji dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom završnog dijela liturgijskog slavlja, posvećenog pričešćivanju vjernika, kojega prati prigodna glazba, najčešće uz napjeve, jedna od pjesama je i “Spasitelju, dobri Isukrste”.

Iako proizlazi iz vremena posvećenoga Dobrom Pastiru, ovaj je napjev u brojnim euharistijskim slavljima postao jedan od najizvođenijih i najomiljenijih iz više razloga.

Jedan je svakako tempo, odnosno brzina izvođenja glazbe. U slučaju konkretnog napjeva, spori tempo odraz je smirenosti, zastajkivanja pred Otajstvom, skrušenosti, molitve i tihog zahvaljivanja.

Nadalje, tekst pjesme izaziva nadu i kod vjernika budi osjećaj sigurnosti. Osobito se odražava u početnim stihovima.

“Spasitelju, dobri Isukrste,
Ti si Dobar Pastir stada svog.
Ti nad njime lebdiš, bdiješ, paziš,
da ga ništa ne zadesi zlog.”

Sljedeći razlog zbog čega je pjesma “Spasitelju, dobri Isukrste” osvojila srca brojnih vjernika jest nenametljiva, ali iznimno bogata harmonija. Akordi koji su obogaćeni prohodnim tonovima i vrlo kratkotrajnim harmonijskim napetostima koje se odmah rješavaju i ‘vraćaju’ u uobičajenu logiku, kod pažljivog slušatelja pobuđuju iznimno snažne emocije. One, u svečanom ozračju glazbe i prisutnost i u njoj, svakako doprinose povezivanju ljudskog s božanskim.

 

Dobri Pastir – simbol uskrsnog vremena

Poznat likovni motiv koji se veže za blagdan Uskrsa jest prikaz Krista kao pastira okruženog ovcama.

Upravo je protekle nedjelje čitavo misno slavlje, kroz evanđelje i kasniju homiliju, pozvalo na dodatno promišljanje i svijest o važnosti pripadanja stadu, zajedništvu, kroz najvažniji zadatak: slijediti Dobrog Pastira.

Važna poruka poslana je i prije evanđelja, kroz psalam:

“Njegov smo narod i ovce paše Njegove”.

Naš Dobri Pastir je uskrsnuo. Položio je život za nas. I zato nema veće zahvalnosti nego ga slaviti kroz glazbu. Jer “tko pjeva, dvostruko moli”.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.