Glazbaonica Ljubav: Otvorenost srca i služenje drugom srcu mora biti svakodnevni motiv ako želimo živjeti Ljubav

Foto: Glazbaonica Ljubav/Petra Gudelj

U prepunoj dvorani Muzeja Mimara, održan je prošli tjedan svečani koncert učenika Glazbaonice Ljubav, koji je počeo svečanim govorom ravnateljice Petre Gudelj, među učenicima znane kao – Teta Nota. Nastupili su svi – od najmlađih predškolaca do već zrelih đaka.

Nastavak je to priče koja svoje korijene vuče od 2013. godine kada je bez ikakve podrške institucija tvrdoglavo stremila svome cilju – postati škola koju će djeca voljeti i u kojoj će učiti voljeti.

“Upravo iz tog razloga danas nosi naziv Glazbaonica Ljubav. Slikovito rečeno, želja je bila kontinuirano širiti koncentrične kružnice ljubavi gdje je kao najbolji medij za to prepoznata glazba. Takve kružnice ne mogu ne zahvatiti one koji su u najvećoj potrebi, stoga od samog osnutka nastoje oplemeniti svakodnevicu djece na društvenim marginama u okviru rada istoimene udruge. Pro bono obrazovanje štićenika Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj urodilo je, između ostalog, osnivanjem zbora Hrabrice koji također redovito nastupa na koncertima”, rekla je profesorica te škole, Ana Pavlović.

Kroz redovne programe, osim obrazovne dimenzije, nastoje očuvati i snažnu odgojnu dimenziju promičući životne vrijednosti na način prilagođen djeci. Pružaju im klasično obrazovanje po kurikulumu, personalizirano glazbeno obrazovanje koje podrazumijeva potpunu individualizaciju rada, te u svijetu jedinstven program glazbenih animacija koji je krajem ovog ljeta predstavljen u sklopu Međunarodne konferencije ITEC (International teacher education conference) na sveučilištu Harvard.

Takvo obrazovanje namijenjeno je upravo najmlađima i to od četvrte godine života nadalje. Obuhvaća osnove solfeggia, muziciranje cijelim tijelom, glasom i na Orffovom instrumentariju te opću kulturu; skladatelji i skladbe koji su obilježili svijet glazbe.

“Najvažnija dimenzija na animacijama jest rad na satu, konstruktivna, poticajna i kreativna atmosfera u kojoj svaki đak osjeća da je važan, vrijedan, sposoban i da pridonosi radu naše male zajednice. Obzirom na sve veći jaz između intelektualnog i emocionalnog sazrijevanja današnje djece, smatramo kako obrazovanje mora biti to koje će doskočiti poravnavanju tog jaza. Naime, što je jaz veći to su veće šanse za promašivanja krajnjeg cilja obrazovanja – a to je pronalaženje sreće ili bolje rečeno, sebe! Potrebno je dakle, proširivati i oplemenjivati dječje duše razvijajući osjećaj za balans kako bi jednog dana sa sigurnošću mogli reći da iza sebe imaju nagomilane uspomene, a ne neostvarene snove”, rekla je Pavlović.

Foto: Petra Gudelj/Glazbaonica Ljubav

Osvrćući se na sreću Božića koja je sada prisutna kada su svi usmjereni na darivanje drugih, iz Glazbaonice apeliraju da vođeni tim dobrom pokušamo isto činiti i tijekom cijele godine. Otvorenost srca i služenje drugom srcu, kažu, mora biti svakodnevni motiv ukoliko želimo živjeti Ljubav.

“Zbog te otvorenosti kod nas cijele godine Ljubav stanuje i baš zbog toga želimo reći čitateljima neka se kane dućana i kupovina i neka to vrijeme ulože za darivanje sebe drugima”, poručili su iz Glazbaonice Ljubav.

Izvor: narod.hr