Grad, nadbiskupija i sveučilište iskazali zajedništvo u potpori kandidature grada Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture

Dan prije završne “obrane” natječajne knjige, odnosno predstavljanja koncepcije kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020., koju će Grad Osijek održati u srijedu pred 12 članova Panela u Zagrebu, u utorak je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održan završni skup na kojemu su gradonačelnik Ivan Vrkić, nadbiskup Đakovačko-osječki Đuro Hranić i rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Željko Turkalj iskazali zajedništvo u potpori kandidature grada Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham istaknuo je kako je konkurencija izuzetno jaka, ali da su optimistični te da su u cijelom konceptu poseban naglasak stavili na multikulturalnost grada te činjenicu da Osijek, s obzirom na izuzetno jaku regionalnu suradnju sa gradovima u Mađarskoj, Srbiji te BiH, može biti snažan ambasador europskih vrijednosti. Kroz interesantne programe, ali i posebnost ove regije koja je većini Europe i dalje neotkrivena, ustvrdio je Ham, Osijek može ponuditi zanimljiv višednevni program za svakog posjetitelja koji u grad dođe.

Imenovanje Osijeka Europskom prijestolnicom kulture 2020., kazao je, donijelo bi gradu višestruku korist. Prije svega u samopouzdanju, koji bi grad i građani dobili, jer će to biti potvrda da su nešto posebno, a tu je i onaj financijski razlog, jer dosadašnja iskustva pokazuju da otprilike na svaki uloženi euro, grad prijestolnica kulture dobije šest eura nazad.

“S obzirom na to da se radi o projektu vrijednom 39 milijuna eura, lako se izračuna da bi grad dobio 240 milijuna eura povrata investicije. Međutim, kako god izbor završio, osječki projekti, koji su za ovu priču zamišljeni, svakako će se dogoditi u Osijeku, bili mi prijestolnica kulture 2020. ili ne”, kazao je Ham.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim se složio i gradonačelnik Ivan Vrkić dodajući da, kako god izbor završio, nema neuspjeha. “Uspjeli smo već sad. Imamo sjajnu podršku, a to je obveza da se jednako ponašamo bez obzira budemo li izabrani za europsku prijestolnicu kulture 2020., ili ne. A ako postanemo prijestolnica kulture, onda je to golemi razvojni potencijal za grad i može značiti za naš grad jednu sjajnu i snažnu duhovnu obnovu”, kazao je Vrkić.

Nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić ponosan je na činjenicu što je crkva jedan od značajnih subjekata koji su stvarali kulturnu baštinu i što “Osijek ima sakralnu kulturnu baštinu koja je zaštićeno kulturno dobro RH i pod zaštitom UNESCO-a”.

“Unutar tih sakralnih objekata imamo pokretnu i nepokretnu kulturnu baštinu koja ima umjetničku, kulturnu i povijesnu vrijednost. Koliko je evanđelje prodrlo u život jednog naroda najbolje se očituje u kulturi. Jer duhovne vrijednosti koje čovjek živi se pretaču u kulturu koja je plod promišljanja i propitivanja odgovora na različita pitanja koja si čovjek postavlja“, poručio je Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Željko Turkalj, izrazio je zadovoljstvo što su i studenti i nastavnici, posebice Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju, aktivno sudjelovali u aktivnostima oko pripreme projekata čime su pokazali da sveučilište ima i snagu i mogućnost i mladost da odgovori na izazov kakav nosi koncept programa grada prijestolnice kulture.

U drugi natječajni krug za dodjelu titule Europske prijestolnice kulture za 2020. ušli su Dubrovnik, Osijek Pula i Rijeka. Odluka koji će od ta četiri grada ponijeti tu važnu titulu bit će objavljena u četvrtak, 24. ožujka u Zagrebu, a ovisit će o tome koji od njih u svom programu najbolje prenosi poruku europskog zajedništva, suradnje i sloge.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju. Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednome gradu u dvije države članice EU-a pa će tako 2020. naslov Europske prijestolnice kulture uz grad iz Hrvatske ponijeti i jedan grad iz Irske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.