HAZU: ponosni smo na članstvo Nikole Tesle u Akademiji

Foto: fah

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić je u povodu 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle i 120. godišnjice njegova izbora u Akademiju dao izjavu za javnost u kojoj je istaknuo ponos što je Tesla, koji je zadužio čovječanstvo svojim izumima, bio član Akademije 46 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Tesla zadužio je cijelo čovječanstvo svojim izumima i patentima bez kojih je nezamisliva suvremena civilizacija. Teslom se na poseban način ponose njegova domovina Hrvatska i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja je među prvima prepoznala Teslinu veličinu i zasluge i izabrala ga 17. prosinca 1896. za svog člana u dobi od 40 godina. Kako piše u zapisniku Akademijine skupštine, sa 14 glasova za i jednim protiv u tajnom glasanju za člana je izabran Nikola Tesla, „elektrotehničar u Americi”, navodi se u izjavi predsjednika HAZU-a.

Ove godine se dakle uz 160. godišnjicu Teslina rođena navršava i 120. godišnjica njegova izbora u Akademiju i HAZU će tu godišnjicu obilježiti prigodnim skupom. Tesla je član najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije bio 46 godina i time je ostao trajno povezan s Hrvatskom i njezinom znanošću.

Hrvatska akademija ponosna je i stoga što su najpoznatije spomenike Tesli izradila dvojica istaknutih hrvatskih kipara koji su bili njezini članovi – Ivan Meštrović spomenik u Zagrebu i Frano Kršinić spomenik na slapovima Niagare. Član Akademije bio je i Teslin profesor na gimnaziji u Karlovcu Martin Sekulić koji je značajno utjecao na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim genijalnog uma Nikolu Teslu su krasile mnoge ljudske vrline: marljivost, skromnost, samozatajnost, poštivanje općih etičkih i moralnih vrijednosti i prije svega humanost. Vjerovao je da će napredak u tehnici u budućnosti ukloniti uzroke rata jer će postepeno poništenje udaljenosti staviti ljudska bića u tješnji kontakt i uskladiti njihove poglede i aspiracije. Nije mario za materijalne stvari niti se zamarao slavom. Njegov život i ideje i danas mogu služiti kao uzor i trajni poticaj kako bi Hrvatska postala onakva zemlja kakvom bi se i Tesla ponosio, kaže se u izjavi, priopćio je Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.