HAZU uz Katoličku crkvu najvažniji čuvar nacionalnog identiteta

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) primila je na večerašnjoj izbornoj skupštini 36 novih članova, te od danas najviša hrvatska znanstveno-umjetnička ustanova ima, u tri kategorije, ukupno 382 člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić prije izbora podsjetio je na odgovornost članova Akademije koja je, kako je istaknuo, jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, te uz Katoličku Crkvu, najvažniji čuvar nacionalnog identiteta.

“Danas je Akademija okrenuta prema budućnosti i rješavanju temeljnih problema hrvatskog društva, od gospodarstva do sustava vrijednosti; postigli smo to da nas slušaju, da nas pitaju i da se od nas očekuju razmišljanja o raznim društvenim problemima”, kazao je Kusić, dodavši da se HAZU “pozicionirao kao referentno mjesto u društvu koje se zalaže za trajne vrijednosti”.

Među redovite članove izabrano je 11 kandidata, u dopisne članove sedam, u članove – suradnike 16, te je reizabrano dvoje članove suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za redovite članove izabrani su Mladen Žinić, Ferdo Bašić, Slobodan Vukičević, Vjekoslav Jerolimov, Mladen Machiedo, Jakša Fiamengo, Dubravka Oraić-Tolić, Josip Užarević, Zlatan Vrkljan, Mladen Obad Šćitaroci i Zoran Juranić.

Za članove suradnike HAZU-a izabrani su Nella Lonza, Pero Aračić, Robert Matijašić, Goran Durn, Ivona Marasović, Miljenko Kapović, Mario Šlaus, Dražen Matičić, Mateo Žagar, Mario Brdar, Dubravka Sesar, Anđela Frančić, Darko Gašparović, Miro Gavran, Julijana Matanović i Vjera Katalinić, te su u istu kategoriju prošli reizbor Josip Lisac i Tomislav Filetin.

Za dopisne članove HAZU izabrani su Robert Badinter i Andro Mikelić iz Francuske, Igor Štagljar iz Kanade, Antun Tucak iz Hrvatske, Johannes Reinhart iz Austrije, Rainer Grübel iz Njemačke i Odd Magnus Faltinsen iz Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebnih 68 glasova nisu dobila dva predložena kandidata: Dragomir Vojnić (51 glas) za redovite članove i Tajana Krička (64 glasa) za članove suradnike.

Svečano proglašenje i predstavljanje novih članova HAZU-a održat će se 17. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.