HNES: ‘Etička osuda Tita za djela genocida i drugih zločina nad Hrvatima’

Hrvatsko nacionalno etičko sudište, utemeljeno pri Hrvatskom žrtvoslovnom društvu, u okviru svoje stvarne nadležnosti provelo je postupak razmatranja etičke odgovornosti Josipa Broza Tita za djela genocida i drugih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom, kao i njegovih ideoloških sljedbenika predvođenih Zoranom Milanovićem i o tome donijelo odluku o etičkoj osudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim na znanstvenoj podlozi, Hrvatsko nacionalno etičko sudište ovu odluku temelji i na rezultatima provedene višemjesečne javne rasprave, pri čemu se polazilo od općepoznate činjenice da su brojni Hrvati tijekom Drugoga svjetskoga rata kao i u poslijeratnome razdoblju stradali samo zbog toga jer su bili neprihvatljivi jugokomunističkoj ideologiji.

Tu je zločinačku ideologiju osudio cijeli civilizirani svijet, pa tako i Vijeće Europe svojom Rezolucijom broj 1481 (25. siječnja 2006.).

Iste je godine Hrvatski sabor donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. (“Narodne novine”, br. 76/2006.), pa je time formalno prihvatio preporuku parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, i unatoč tako snažnoj međunarodnoj osudi zločina komunističkoga totalitarizma, njegovi su ideološki ostatci još uvijek duboko ukorijenjeni u hrvatskome javnom, društvenom i političkom životu i zbog toga oni uvelike koče civilizacijski napredak hrvatskoga društva.

Upravo će zbog toga Hrvatsko nacionalno etičko sudište u subotu, 31. listopada 2015. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (10 sati), održati svoju IV. javnu sjednicu na kojoj će službeno objaviti svoju odluku o etičkoj osudi Josipa Broza Tita za djela genocida i drugih zločina počinjenim nad hrvatskim narodom, kao i njegovih ideoloških sljedbenika predvođenih Zoranom Milanovićem.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište poziva hrvatsku i međunarodnu javnost da dođe na ovu javnu sjednicu i vlastitom prisutnošću uveliča ovaj društveni događaj, za koji vjerujemo da će pridonijeti širem razvoju društvene svijesti o osudi protagonista jugokomunističkoga totalitarizma i njihovih ideoloških sljedbenika, jednako kao što je to učinjeno prema ostalim totalitarnim režimima koji su vladali Europom tijekom 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROGRAM
* Pozdrav Domovini pjeva Ratomir Kliškić, prvak HNK Split
* Predstavljanje članova HNES-a,
* Uvodnu riječ održat će Zvonimir Šeparović

Dokazni postupak
1. Žrtve-svjedoci: M. Veselica, N. Štedul, A. Glibota, A. Kovačević, J. Janša, Slovenija, A. Demaći, Kosovo, Dž. Letić, BIH
2. Majka Kata, izgubila četiri brata, četiri sina i zeta, M. Pavković
3. Srbi u Hrvatskoj: Pupovac mora otići – N. Vlahović
4. Veleizdaja velikodušnim davanjem hrvatskih teritorija, Z. Hodak
5. Izdaja iseljene Hrvatske, A. Beljo
6. Kulturocid, N. Nekić
7. Nastavak komunističkog totalitarizma u Hrvatskoj, J. Botteri Dini
8. Etička optužba medijskog sustava u Hrvatskoj, J.Čelan
9. Huda jama-strogo čuvana tajna i smrt Stjepana Crnogorca, R. Leljak
10. Molitva za mog pokojnog brata Stjepana, č.s. Bernardica Crnogorac


UMJETNIČKI PROGRAM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A.G. Matoš: Gospa Marija, pjesmu govori Božidar Alić, dramski umjetnik
Iz moje krvi trava raste, Mario Filipi – Eva Kirchmayer Bilić
Stina pradidova, (recitacija) Ante Nadomir Tadić Šutra

IZRICANJE ETIČKIH OSUDA PROTIV
JOSIPA BROZA TITA – N. Debelić, J..Jurčević
ZORANA MILANOVIĆA – N.Nekić, Z. Vladanović

A što sada?(završna riječ), Z.Šeparović
(ujedno i predstavljanje knjige: Etičke osude Tita i njegovih sljedbenika)

ZAVRŠNA SVEČANOST
Hrvatska se rađa, riječi A. Kikaš, pjeva Ratomir Kliškić, gitara Pavle Kolarov
Moja Domovina, s ekrana, izvorna snimka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.