(FOTO) Hodočasnici danas i sutra na zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i hodočašću mladih u Mariju Bistricu

Foto: Narod.hr

Tradicionalno, 289. po redu, zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, koje je ujedno i hodočašće mladih, ove će se godine održati od subote 12. do nedjelje 13. rujna pod geslom „O, pomozi palom svijetu koji želi ozdravljenje.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se hodočasti u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa kojoj se ne nazire završetak, ne će biti organiziranih procesija, a svi će se susreti održati na otvorenome. Stoga se preporuča da vjernici za dolazak u Mariju Bistricu koriste osobna vozila ili dođu pješice, da ulazak u baziliku bude pojedinačno ili u manjim grupama te da se hodočasnici u svemu pridržavaju uputa Nacionalnoga stožera civilne zaštite.

Hodočasnici pješaci kreću u subotu 12. rujna iz Zagreba prema Mariji Bistrici:
– od katedrale preko Sljemena – blagoslov hodočasnika ispred katedrale u 5 sati, sveta misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati (mons. Ivan Šaško)
– iz Čučerja preko Laza – sveta misa u Čučerju je u 10,30 sati (mons. Mijo Gorski)
– od Sesveta preko Laza – sveta misa u Sesvetama u 9 sati

U subotu će se od 20 sati održati i tradicionalna Služba svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 13. rujna s početkom u 9 sati održat će se pobožnost Križnoga puta koju će predvoditi jedan od pomoćnih zagrebačkih biskupa. Nakon pobožnosti Križnoga puta vjernici će imati prigodu za svetu ispovijed i osobne pobožnosti.

Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 13. rujna u 11 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 15 sati predviđen je zajednički oproštaj te povratak hodočasnika kućama.

I dok su se u zaraznim bolestima i prirodnim katastrofama vjernici u povijesti uvijek utjecali u zagovor nebeskih zaštitnika, Blažena Djevica Marija u Lauretanskim se litanijama naziva „Zdravlje bolesnih“. S mnoštvom pločica punih zahvalnih riječi za posredovanje u ozdravljenju, potvrda njezina zagovora zabilježena je i u arkadama oko bistričke bazilike.

Zagrebačka nadbiskupija poziva mlade da se priključe hodočasnicima pješacima u subotu ili da u nedjelju dođu zajedno sa svojim obiteljima moliti Mariju za zdravlje tijela izloženoga zarazi te za zdravlje uma i duše, uz zahvalnost za sačuvane živote u potresu koji je ostavio teška materijalna razaranja i potresenost, posebice se pozivaju mladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.