HRT-ov niz krivih poteza oko Zločina komunizma; prekinuti praksu komentiranja

NAROD.HR

Predsjednica Programskog vijeća HRT-a Nina Obuljen Koržinek komentirala je za narod.hr odluku Etičkog povjerenstva o istupu urednika i voditelja Stipe Alfiera te ostavku predsjednika Etičkog povjerenstva Nikole Krisitića ustvrdivši kako je Programsko vijeće u više navrata tražilo da se prekine s praksom komentiranja. Također istaknula je kako HRT napravio niz krivih poteza oko serijala Zločini komunizma.

„Programsko vijeće je u više navrata tražilo da se prekine s praksom komentiranja odnosno da se poštuje Zakon o HRT-u koji izričito traži da se komentar odvoji od vijesti“, istaknula je Obuljen Koržinek.

Objasnila je da u konkretnom slučaju istupa urednika i voditelja Stipe Alfiera većina se članova Vijeća složila kako se radi o komentaru.

„Programsko Vijeće je više puta upozoravalo na neprimjerene komentare u središnjem dnevniku“, napomenula je Obuljen Koržinek za narod.hr.

Velika je šteta da je Nikola Kristić dao ostavku

„O ostavci gospodina Kristića Vijeće nije raspravljalo jer o tome nije imalo saznanja“, istaknula je te dodala „moje osobno mišljenje je da je velika šteta da je Nikola Kristić dao ostavku“.

„Gospodin Kristić bio je dugogodišnji glavni urednik, aktivan je u različitim udrugama i ima
veliko iskustvo koje bi trebalo uvažavati“, zaključila je Obuljen Koržinek za narod.hr.

Urednik i voditelj Stipe Alfier je u Dnevniku izjavio kako je “Hrvatska na dva sata leta od Engleske, ali kao društvo smo tisuću svjetlosnih godina od njih, u što smo se na nedavnom  referendumu imali prilike i uvjeriti”.

Zbog te je izjave udruga “U ime obitelji” zatražila objavu isprike „radi uvrede koje je Alfier nanio svim građanima koji su na referendumu glasovali za ustavnu zaštitu braka, svima onima koji cijene demokraciju i referendum smatraju dijelom civilizacijskog demokratskog društva“, dok je građanska udruga Vigilare zatražila smjenu Alfiera radi neprofesionalnog istupa na hrvatskoj javnoj televiziji.

Etičko povjerenstvo HRT-a zaključilo je kako sporna rečenica nije komentar, nego odjava, a predsjednik Etičkog povjerenstva Nikola Kristić dao je ostavku ustvrdivši da je osobno izdvojio mišljenje kao predsjednik povjerenstva, te da se ne može suglasiti s tim da to nije komentar, a onda se nije ni mogao izjašnjavati o krivnji ili ne krivnji.

HRT je napravio niz krivih poteza oko serijala Zločini komunizma

„Što se tiče serijala Zločini komunizma, HRT je odgovorio kako će četvrti nastavak biti emitiran početkom lipnja“, istaknula je te dodala da je „njeno osobno mišljenje da je bez ikakve potrebe HRT napravio niz krivih poteza vezano uz ovaj serijal – od nesretnog i neprimjerenog pisma Matici Hrvatskoj, do odgode emitiranja pa onda i cjepkanja serijala“.

Dokumentarni serijal „Zločini komunizma u Hrvatskoj“, koji progovara o mračnoj strani jugoslavenskog komunističkog sustava, Hrvatska radiotelevizija počela je prikazivati 17. ožujka te tri dana zaredom prikazala je prve tri epizode: „Početak“, „Čišćenje“ i „Demokracija“. Cenzuru 4. epizode otkrio je narod.hr, nakon što ta epizoda nije najavljena u programu, ni u priopćenju poslanom s HRT-a.

Međutim, HRT je obavijestio redakaciju portala naroda.hr nakon niza upita da će četvrta epizoda serijala „Tito zauvijek“ biti emitirana početkom lipnja.  Po mišljenju uredništva HRT-a, spornu četvrtu epizodu serijala HRT nije prikazao nakon prve tri jer smatra da je za njezino prikazivanje potreban okrugli stol i šira javna rasprava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr