Hrvatska matica iseljenika u petak pokreće Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

Foto: Fah

Hrvatska matica iseljenika (HMI) najavila je da će u petak, 12. veljače na dan kada je prije 70 godina Matica osnovana, biti pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva, projekt kojim će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila u desetljećima svoga djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim projektom Matica će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila tijekom desetljeća svoga djelovanja.

U prvom redu radi se o digitaliziranim brojevima mjesečnika Hrvatske matice iseljenika „Matice“ koji su izlazili između 1951. i 1961. i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara koji su izašli između 1955. i 1960. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi „Iseljeničkog muzeja“, priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa „Novi iseljenik“ između 1936. i 1940.

Dio muzejskog „postava“ su i više od 500 fotografija vezanih za iseljenike, iseljeničke organizacije i djelovanje iseljenika nasumično izabranih i nastalih između kraja 19. st. i polovice 90-ih godina 20. st., a našli su se u arhivu Matice. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućava njihov posebni doživljaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio građe koje je skupila Hrvatska matica iseljenika danas su dio institucija koje su nastale od nje ili je pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu. U Matičnom posjedu je danas tek mali dio iseljeničke baštine koju je ova skupila tijekom svog postojanja (manje od 10%). Od tog malog dijela sada se javnosti predstavlja tek jedan mali dio.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Ova će biti obnavljana na tjednoj osnovi i zamišljena je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika.

Virtualni muzej bit će dostupan na poveznici https://iseljenickimuzej.blog .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.