(FOTO) Papi Franji predstavljeno ludbreško svetište

Izaslanstvo grada Ludbrega prošli je tjedan u Vatikanu predstavilo svetište Predragocjene Krvi Kristove, a tom prilikom na generalnoj audijenciji kod Svetoga Oca gradonačelnik Dubravko Bilić uručio je papi Franji sliku akademskog slikara Gorana Petrača “Skidanje s križa” te kopiju Bule iz 1513. godine kojom je priznato ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovaj posjet Vatikanu i susret s Papom planiramo već neko vrijeme, a iskoristili smo pomoć veleposlanstva Hrvatske pri Svetoj Stolici i uz Dan Grada Ludbrega dogovorili predstavljanje našega svetišta u vatikanskim institucijama. Najvažniji je bio upravo susret s Papom, predaja poklona, prije svega darovanje kopije bule kojom je naše svetište priznato. Poveznica Ludbrega i Svete Stolice traje više stoljeća”, rekao je Bilić u povodu susreta s papom Franjom na audijenciji održanoj na Trgu svetog Petra ove srijede.

Ludbreg je, naime, bulom pape Leona X. od 19. ožujka 1513., proglašen prošteništem Predragocjene Krvi Kristove koje od tada u rujnu pohode brojni hodočasnici.

Papi Franji Bilić je na audijenciji uručio sliku “Skidanje s križa” koju je ludbreški akademski slikar Goran Petrač naslikao posebno za tu prigodu. Slika, izrađena u tehnici akrila i ulja na platnu, objasnio je Petrač, asocira na svetište Presvete Krvi Kristove i nadahnuta je ludbreškim čudom iz 1411. kada se u kaležu tijekom euharistije pojavila prava krv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kao dio delegacije bio sam iznimno počašćen time da je moja slika uručena Papi, koji ju je tom prigodom i blagoslovio. Za mene je to izniman događaj u životu i profesionalnom radu”, rekao je Petrač.

Tijekom tridesetogodišnje karijere Petrač je izlagao diljem Hrvatske na četrdesetak izložbi, a tijekom 1995. i 1996. radi veliki projekt mozaičkog oslikavanja postaja “Križnog puta” i vanjskog portala kapelice presvetog Trojstva u Zavjetnom svetištu krvi Isusove u Ludbregu.

Nakon generalne audijencije, Ludbrežane je primio hrvatski veleposlanik u Vatikanu Neven Pelicarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.