Info kutak o radioaktivnom otpadu otvoren u Tehničkome muzeju ‘Nikola Tesla’

Foto: fah

Infokutak o radioaktivnom otpadu, otvoren u četvrtak u stalnome postavu Tehničkoga muzeja “Nikola Tesla”, omogućuje široj javnosti da stekne potrebne informacije o zbrinjavanju radioaktivnog otpada na što je javnost sve više senzibilizirana, suglasni su stručnjaci koji su i pozdravili njegovu realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Multimedijalni Info kutak otvoren je zahvaljujući suradnji Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (NEK), koji je nosilac poslova i zadataka vezanih za zbrinjavanje institucionalnog radioaktivnog otpada (RAO) i RAO iz NEK-a u Republici Hrvatskoj, te Tehničkoga muzeja “Nikola Tesla”. Projekt je ostvaren u skladu s nacionalnom Strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva.

Svima onima koje zanimaju potankosti o radioaktivnom otpadu i njegovu zbrinjavanju omogućeno je da na interaktivan i pristupačan način steknu osnovne pojmove o radioaktivnosti i dozama zračenja, vrstama, svojstvima i količini radioaktivnog otpada te putu radioaktivnog otpada od njegova nastanka do zbrinjavanja.

Autor stručne koncepcije postava je predstojnik Zavoda za rudarstvo i geotehniku Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta dr. Želimir Veinović, a likovnog oblikovanja panoa Hrvoje Đukez. Postav sadrži panoe, multimedijalne interaktivne ekrane, trodimenzionalni izložak te informativni materijal (brošure) o tematici: radijacija i ionizirajuće zračenje, izvori radijacije i radioaktivnog otpada, radioaktivni otpad, skladišta radioaktivnog otpada, odlagališta radioaktivnog otpada i radioaktivni otpad u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veinović: Info kutak ukazuje i na “trokut odgovornosti” u Hrvatskoj

Po riječima dr. Veinovića, Info kutak ukazuje i na to tko su dionici “trokuta odgovornosti” u Hrvatskoj kada je riječ o zbrinjavanju radioaktivnog otpada. To su – Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost koji je koordinator i regulator aktivnosti, Fond za razgradnju NEK-a koji će, u užemu smislu financirati i organizirati gospodarenje radioaktivnim otpadom, te korisnici koji su u stvari proizvođači radioaktivnog otpada.

Veinović je objasnio da se nuklearni otpad zapravo svakodnevno ‘proizvodi’ i u Hrvatskoj, primjerice u medicini, pa o tomu, smatra, trebamo biti dobro informirani kako bismo u određenome trenutku donosili odluke i bili sigurni u postupke njegova zbrinjavanja. Što se pak tiče otpada iz NEK-a, polovicu treba zbrinuti Hrvatska onako kako to propisuje najbolji svjetski propisi i praksa. Veinović je uvjeren kako Hrvatska može zadovoljiti te kriterije, ali je i istaknuo kako je to dugotrajan posao koji je zapravo odgovornost sviju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav gospodarenja radioaktivnim otpadom obuhvaća prikupljanje i razvrstavanje (klasificiranje) otpada, predobradu, obradu te odgovarajuće kondicioniranje u oblik prikladan za rukovanje, transport, skladištenje i konačno odlaganje otpada u za to predviđeno trajno odlagalište.

Svečanost otvorenja vodio je voditelj Planaterija Antun Radonić, a zadovoljstvo zbog novoga informatovno-edukativnoga sadržaja izrazili su ravnateljica Muzeja Markita Franulić, direktor Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NEK-a Tvrtko Brajković i ravnatelj Državnoga zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković.

Želimir Veinović autor je ili koautor više znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjizi te nositelj sedam certifikata o izobrazbi iz područja gospodarenja radioaktivnim otpadom koje je izdala Međunarodna agencija za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency- IAEA). Kao suradnik radio je na pet znanstvenoistraživačkih projekata koje je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a kao tajnik na međunarodnom INTERREG/CARDS-PHARE projektu: „M.E.E.T.I.N.G. – Mitigation of the Earthquakes Effects in Towns and in INdustrial reGional districts – project of the Adriatic New Neighbourhood Programme INTERREG/CARDS-PHARE of the European Community“ (2007-2008). Član je više strukovnih udruga i hrvatski predstavnik u “Natural Analogues Working Group” te jedan od osnivača “Operational Phase Safety Group” u okviru IAEA-inog GEOSAF projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.