Ivo Banac: komunizam je zaustavio razvoj društva i zemlje

Foto: Narod.hr

Komunizam je ostavio niz negativnih posljedica te je zaustavio razvoj društva i zemlje, ustvrdio je dr. Ivo Banac te istaknuo kako je važno sagledati učinke tog razdoblja na kritički način koji će nam omogućiti da shvatimo kako to razdoblje još uvijek djeluje u našim životima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje pod nazivom „Komunizam i hrvatska povijest“ održao je u četvrtak 30. listopada u sisačkom Velikom Kaptolu hrvatski povjesničar, pisac i političar prof. dr. sc. Ivo Banac.

“Svaki dan susrećem studente koji su proizvod još uvijek ideologizirane nastave. Mi u nastavi povijesti još uvijek koristimo njihovu terminologiju. Ima mnoštva takvih slučajeva i moramo ih se osloboditi”, istaknuo je profesor Banac.

Ivo Banac napravio je povijesni pregled i izvore nastajanja komunističkog pokreta u svijetu, te analizirao ideju koja stoji iza njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Govorimo o jednom fenomenu koji je teško objasniti jer je očito riječ o pokretu koji je antipokret, ali koji se prikriva na način da zastupa vrijednost koje su na prvi pogled itekako prihvatljive. Teško je naći neku posebnu objekciju za sve ono što bi stvorilo mnogo bolje društvo, ali naravno marksizam ide dalje od toga. U svojim izvorištima taj pokret nije htio stvarati bolje društvo, nego savršeno društvo i koji će riješiti ključno radničko pitanje koje je u 19. i 20. stoljeću bilo izvor velikih nepravdi. Tako da je marksistički pokret, također i njegov radikalniji nastavak u komunizmu nakon revolucije u Rusiji, bio bez obzira na posljedice izuzetno privlačan najboljim ljudima u društvu”, istaknuo je te dodao: “Naravno egzekutori u njemu su bili među najgorima, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da je ideja savršenog društva postala tada opijum inteligencije, a sve u vjeri da se u ljudskom društvu, u ovom svijetu, može postići savršenost, što je jedna velika zabluda” istaknuo je profesor Banac.

“Mi živimo u nesavršenom svijetu i svaki pokušaj stvaranja savršenog svijeta vodi u paklenske situacije. Ta iluzija nosila je mnoštvo intelektualaca od 18. stoljeća na ovamo, a čini se da ima razloga vjerovati kako se te utopijske fantazije ponovno bude“.

Govoreći o komunizmu Hrvatskoj predavač je istaknuo kako to uopće nije bio marginalni, već ključni pokret u našoj povijesti 20. stoljeća, te kako je do danas ostavio izrazito mnogo dubokih tragova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o teroru komunizma Banac je istaknuo kako on kreće već 1943. godine kada su komunisti preuzeli prve gradove, te je bio sustavna praksa svih godina postojanja ovog sistema, a poseban teret osjetila je Crkva u Hrvatskoj od slučaja Daksa, suđenja kardinalu Stepincu i progona klera.

„Rascjep sa Sovjetskim savezom unio je u anale pokreta i Goli Otok koji je postao pravi simbol komunističkog pokreta u Jugoslaviji. Ne zbog toga što su tamo u početku stradali staljinisti već zbog toga što je to bio izvorni izum te diktature“, ustvrdio je.

Banac je upozorio i na niz negativnih posljedica komunizma koji je zaustavio razvoj društva i zemlje, te istaknuo kako je važno sagledati učinke tog razdoblja i to na kritični način koji će nam omogućiti da shvatimo kako to razdoblje još uvijek djeluje u našim životima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što se tiče posebno notornih zločina komunističkog režima važno je obilježiti polja smrti koja su posijana prema Austrijskog granici, u Sloveniji i svim krajevima naše Domovine. Moramo odati počast tim žrtvama što se na razne načine izbjegava, a evo posebno za vrijeme ove vlasti. Ne samo profesionalni povjesničari nego svi oni koji žele biti upoznati s ovim razdobljem moraju posvetiti pažnju svojoj vlastitoj obiteljskoj prošlosti i općenito cijeloj društvenoj prošlosti tog vremena”, pojasnio je ocijenivši kako arhivi moraju biti dostupni, ne smije se dogoditi da danas u Hrvatskom državnom arhivu ne možemo dobiti sve dostupne informacije o tom vremenu.

“Zašto su te informacije pod embargom i koga se štiti?” upitao je Banac.

“Također lustracija. Ona kao takva ne može biti sveobuhvatna, uostalom lustracija samo znači da nositelji represivne vlasti ne mogu biti u javnom životu ove države, da ne mogu biti suci, biti u saboru, da ne mogu odlučivati jer su njihove prethodne odluke bile kompromitirajuće”, napomenuo je te dodao:

“I još je nešto jako važno. Svaki dan susrećem studente koji su proizvod još uvijek ideologizirane nastave. Mi u nastavi povijesti još uvijek koristimo njihovu terminologiju. Ima mnoštva takvih slučajeva i moramo ih se osloboditi. Deideologizirana nastava i udžbenici nisu ekstremni zahtjev. To se mora napraviti, ali će povrijediti mnoge ideolizirane nastavnike. Jer Orwell je dobro primijetio, onaj koji kontrolira prošlost kontrolira sadašnjost. Pitanje povijesti se ne treba prepustiti samo povjesničarima, prošlost pripada svakom od nas. Vi se morate baviti tom prošlosti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje je zaključeno otvorenom diskusijom. Predavanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić i kancelar Biskupije msgr. Marko Cvitkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.