Izložba Antuna Mateša u Galeriji specijalne policije

Foto: PR

Svečano otvorenje izložbe Antuna Mateša u utorak 10. rujna 2019. u 19 sati u Galeriji specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je povodom dvadesete obljetnice pobjede grafičke mape Osvit milenija u Stuttgartu 1999.-2019.

Antun Mateš roden je u Zagrebu 23. XI. 1945. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, na kojoj je poslije, od 1987. do 1995. godine, bio profesorom i šefom Grafickoga odjela. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1969. godine kod velikog figurativnog slikara Miljenka Stančića.

Kao slikar izlagao je na brojnim skupnim izložbama, a samostalno više od 50 puta. Osim Zagreba i Hrvatske izlagao je, poglavito akvarele a poslije ulja i grafike, po cijelome svijetu od Amerike, Azije, Indije, Australije i Argentine u galerijama New Yorka, Toronta, Los Angelesa, Mainza, Münchena, Frankfurta, Sydneya, Melbournea, Adelaidea, Portlanda, New Delhija, Buenos Airesa, Trsta itd. Objavio je do sada 7 grafickih albuma. Slikarev životopis romanizirao je književnik Goran Tribuson u monografiji Mateš – slike i sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na velikom sajmu knjiga u Frankfurtu 1996. godine njegova mapa Europske šetnje proglašena je najljepšom u konkurenciji kalendara s preslikama djela Augusta Macka, Andyja Warhola, Claudea Moneta, Henryja Matissea, Pabla Picassa, Juana Miróa, Egona Schilea itd. Isti uspjeh ponovio je posljednjom mapom Osvit Millennija, pobijedivši redom se konkurente u međunarodnoj selekciji iz SAD-a, Velike Britanije, Japana, Italije, Nizozemske itd. na pedesetoj jubilarnoj pozivnoj izložbi kalendara u Stuttgartu 2000. godine.

Djela mu se nalaze u brojnim zbirkama i muzejima u Hrvatskoj i svijetu.

Foto: PR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.