Izložba o zlatovezu u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju

Rijeka, 03.07.2019.- Tiskovna konferencija povodom otvaranja izložbe "Zlatovez na podruèju istoène Hrvatske" koja se otvara 4. srpnja a traje do 26. kolovoza u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Izložba “Zlatovez na području istočne Hrvatske” organizatora Zavičajnog muzeja “Stjepan Gruber” iz Županje otvorit će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPHMP) u Rijeci 4. srpnja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ovom riječkom muzeju u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica PPMHP Nikolina Radić Štivić kazala je da je ovo nastavak suradnje dvaju muzeja, nakon gostovanje riječkoga PPMHP u Županji s izložbom “Tržnica – trbuh grada”. Izložbom o zlatovezu predstavljamo jednu od važnijih simbola identiteta Slavonije, zaštićeno nematerijalno dobro, rekla je.

Autorica izložbe Janja Juzbašić istaknula je da se zlatovez, izrada ukrasa na tekstilu pozlaćenim koncem, razvija od kraja 19. stoljeća te se primjenjuje i danas, pri rekonstrukciji narodne nošnje ili izradi suvremenih ukrasnih predmeta i nakita. Zlatovez se pojavljuje na svim dijelovima odjeće, od oglavlja, marama, do upotrebnih predmeta, rekla je Juzbašić.

Osim visoke zanatske vrijednosti u predmetima ukrašenim zlatovezom, visoka je i materijalna vrijednost, zbog znatnog postotka zlata u koncu, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da će se na izložbi moći vidjeti izvorni i rekonstruirani odjevni predmeti iz različitih krajeva Slavonije i fotografije predmeta iz muzejskih zbirki. Istraživanje za izložbu je trajalo desetak godina i zahtijevalo je mnogo terenskog rada, naglasila je Juzbašić.

U sklopu izložbe, 5. srpnja, organizirat će se radionica izrade zlatoveza a zainteresirani se moraju unaprijed prijaviti jer je broj mjesta za sudionike ograničen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.