Izložba povodom 135. obljetnice posvećenja đakovačke katedrale

Foto: fah

U povodu 135. obljetnice posvećenja đakovačke katedrale – bazlike svetog Petra, u Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strosmmeyera u Đakovu u subotu je otvorena izložba iz povijesti gradnje te prvostolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 50 izložaka prikupljeno je za izložbu iz arhiva Đakovačko-osječke nadbiskupije i arhiva Spomen muzeja, a obuhvaćaju nacrte, skice, dokumente i stare fotografije s kraja 19. i početka 20. stoljeća o katedrali.

Zanimljivo je da fotografija iz vremena njene gradnje, koja je trajala punih 16 godina – od 1866. do 1882. nema, iako je gradnja đakovačke katedrale imala odjeka u cijeloj Europi, rečeno je na otvaranju izložbe. Autori izložbe su ravnatelj Spomen muzeja Tadija Crnjak i prof. Mirko Ćurić koji su uvodno govorili o ciljevima izložbe.

O gradnji nove crkve u Đakovu razmišljalo se i prije J. J. Strosmayera, još za vremena njegovih prethodnika, poput biskupa Matije Krtice, Antuna Mandića i Emerika Raffaya koji 1819. godine naručuje nacrt za novu crkvu u Đakovu a prema kojem je ona trebala imati samo jedan zvonik i bila bi daleko manja i skromnija od današnje katedrale koju krase dva 84 metra visoka zvonika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba donosi i nacrt te tzv. Raffayeve katedrale, kao i niz drugih, pa i onaj Karla Roesnera koji je naručio biskup Strossmayer, no Roesner umire pa se posao povjerava Friedrichu Schmidthu. Roesnerov nacrt vrlo je sličan današnjem rješenju katedrale, kazao je.

Nakon uvodnih riječi autora izložbe Crnjaka i Ćurića izložbu je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Podsjetio je kako su pripreme za izgradnju katedrale u Đakovu počele još nakon oslobođenja toga hrvatskog područja od Turaka kada je izgrađena jedna skromna katedrala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobro je što katedrala nije izgrađena u vrijeme Strossmayerovih prethodnika jer ne bismo dobili ono što imamo sada, a čemu se mnogi dive”, rekao je nadbiskup Srakić opisavši đakovačku katedralu riječima – to je katedrala ljepote, jedinstvenosti i sklada.

Otvorenju izložbe nazočila je i izaslanica ministrice kulture Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela Osijek.

U povodu 135. obljetnice posvećenja đakovačke katedrale u nedjelju, 1. listopada, upravo na dan njene posvete 1882. godine, misno slavlje u toj prvostolnici predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.