Josipović i Milanović čestitali blagdan Hanuke

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i aktualni predjednik Republike Ivo Josipović uputili su u utorak židovskim vjernicima čestitku u povodu blagdana Hanuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti čestitam Hanuku. Neka ovaj blagdan pobjede svjetlosti nad tamom prožme vaše domove mirom, duhovnošću i radošću obiteljskog zajedništva te bude nadahnuće za godinu pred nama. Chag Urim Sameah!”, stoji u čestitki premijera Milanovića.

“Želja mi je da dani u kojima se slavi Hanuka svojim blagdanskim ozračjem te simbolikom svjetla i slobode svima donesu mir, radost i vjeru u budućnost. Radosna Hanuka!”, stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

Hanuka je osmodnevni židovski blagdan, poznat i kao Blagdan svjetlosti, a slavi se u spomen na ponovno posvećenje jeruzalemskog Hrama koji je, u doba borbe Jude Makabejca (165. do 163 pr. Kr.), oskvrnuo Antioh IV. Epifan. S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanuka označava i svijeću koja ima osam krakova s devetim žiškom u sredini. O blagdanu Hanuke pali se po jedna svijeća svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.