Jubilarno 50. plenarno zasjedanje HBK: Obitelj je u središtu pastoralnih planova Crkve

Jubilarno 50. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) posvećeno obitelji počelo je u utorak u Zagrebu, a u pozdravnom obraćanju predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je da Crkva želi, u vremenu mnogih izazova, pomagati suvremenoj obitelji u nastojanju da vjerno živi obiteljske vrjednote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je u središtu pastoralnih planova Crkve

Biskupi će, kako je najavio predsjedniki HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, saslušati nekoliko stručnih priloga koji im mogu pomoći u pastoralnim zadatcima. “Drago nam je što je tijekom ove godine obiteljska tematika bila u središtu važnih skupova na razini Crkve u Hrvata, kao napr. Pastoralni tjedan u siječnju i Pastoralni kolokvij u ožujku te brojni katehetski sastanci i svećeničke rekolekcije”, rekao je zadarski nadbiskup dodavši kako sve to pokazuje da je obitelj ne samo teoretski, nego i stvarno u središtu pastoralnih planova i pothvata.

Po riječima predsjednika HBK Crkva želi u sadašnjem vremenu brojnih izazova pomagati suvremene obitelji kako vjerno živjeti obiteljske vrjednote. “Onima pak koje muče nesigurnost i tjeskoba želi dati razloge vjere i nade, razloge objašnjenja i obrazloženja, te konačno pružati pomoć i potporu svima koji traže istinu o toj božanskoj instituciji”, naglasio je mons. Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Župan izabran za delegata HBK na skupštini u Vatikanu

Podsjetio je kako će na zasjedanju saslušati izvješće mons. Valtera Župana, umirovljenog krčkog biskupa, koji je izabrani delegat HBK na redovitoj skupštini biskupa u Vatikanu, u listopadu ove godine.

On će, rekao je mons. Puljić, izvijestiti o predstojećoj sinodi biskupa, o pastoralu obitelji u kontekstu evangelizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je ”priprava mladih za brak i obiteljski život danas nužnija nego ikada prije” razgovarat ćemo i o tomu kako se to može i treba ostvarivati, posebice s obzirom na onu daljnju, bližu i neposrednu pripravu, kao i na posliježenidbeni pastoral, rekao je naglasivši kako su svi u župnoj zajednici pozvani i odgovorni pomagati mladim bračnim parovima otkrivati i živjeti svoje novo zvanje i poslanje.

Podsjetivši na riječi svetoga pape Ivana Pavla II. istaknuo je kako ta međupomoć jedne obitelji drugoj s istinskim apostolskim duhom jedno od najjednostavnijih i najdjelotvornijih sredstava i ciljeva svakog pastoralnog rada’.

Biskupi će raspravljati o demografskim trendovima u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Puljić je najavio kako će se raspravljati i o dugoročnim demografskim trendovima u Hrvatskoj te mjestu i ulozi Crkve u tom polju djelovanja. “Vidjet ćemo također kako je obitelj zastupljena u raznim dokumentima koje je izdala i odobrila HBK”, napomenuo je dodavši kako će o tim temama govoriti kompetentni stručnjaci iz pastorala, demografije i katehetike.

Predsjednik HBK je najavio da će zasjedanje završiti do četvrtka u podne kad će biskupi na konferenciji za novinare govoriti o radu i zaključcima zasjedanja.

Na zasjedanju sudjeluju i međunarodni crkveni izaslanici i predstavnici

Uz biskupe iz Hrvatske zasjedanju HBK nazočit će i mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH i izaslanik Biskupske konferencije BiH, pomoćnik ljubljanskog biskupa i predstavnika Slovenske biskupske konferencije mons. Franc Šuštar, tršćanski biskup i izaslanik Talijanske biskupske konferencije mons. Giampaolo Crepaldi, izaslanik Poljske biskupske konferencije mons. Marian B. Kruszylowicz, mons. Ivan Penzeš, biskup subotički te član Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zasjedanju su nazočni i umirovljen biskupi mons. Ivan Milovan, mons. Marin Srakića te mons. Valter Župan, a bit će i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’errico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.