Kardinal Bozanić: Misa nikad ne završava. Toliko je ljudi koji čekaju da im donesemo Krista

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u četvrtak, 4. lipnja središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvetog Tijela i Krv Kristove Tijelova u 18 sati u zagrebačkoj katedrali u koncelebraciji s mons. Valentinom Pozaićem, pomoćnim biskupom zagrebačkim i petnaestak svećenika.

Na početku svečanog misnog slavlja, kardinal Bozanić pozvao je vjernike da u zajedništvu razmatraju otajstvo koje je Gospodin ostavio.

„Nakon svetkovine Presvetog Trojstva, danas slavimo svetkovinu Tijelova. Tamo gdje se slavi Euharistija, sakrament našeg zajedništva s Kristom, njegove posebne prisutnosti među nama pod prilikama kruha i vina, tamo je Crkva. Veliko je to otajstvo u koje su vjernici pozvani neprestano unirati“, rekao je kardinal na početku svoje homilije.
Osvrćući se na Evanđelje i pitanje koje su apostoli postavili Isusu:“ Učitelju, gdje želiš da objedujemo Pashu? Što želiš da pripremimo?“, kardinal je naglasio kako se u Kristovu odgovoru njima da samo trebaju poći u grad i pitati domaćina gdje je dvorana, oslikava ono što se događa preko Euharistije.

„Braćo i sestre, mi se pripremamo, ali Krist je već sve pripremio. Zaustavimo se na čas na toj pripremi iz Evanđelja. Isus je navijestio da nam odlazi pripremiti mjesto, mjesto za nas u nebo, put za nas vjernike. Možemo reći da kada se pripremamo za svetu pričest, dotičemo to mjesto koje je Krist za nas pripremio. Sveta pričest zapravo je nebo na zemlji, stoga joj moramo pristupati očišćeni, pripremljeni kako bi naša duša, naše srce moglo vidjeti to nebo“, naglasio je kardinal Bozanić.

Govoreći o pripravi za Euharistiju, zagrebački nadbiskup je istaknuo kako u njoj primamo Krista živa, a da bi smo ga dostojno primili trebamo urediti našu dvoranu kroz dobru i skrušenu ispovijed, te je nadodao:

„Sveta pričest jest primanje Isusa, ali tu ne završava naš odnos s Bogom. Svaki put kada odlazimo nakon svete mise iz crkve, pričest se nastavlja u našim životima, na našim radnim mjestima, na našim ulicama. Ona se širi tamo kamo mi idemo. Misa nikad ne završava. Toliki su koji čekaju na nas, da im donesemo Krista, da im pomognemo, budemo blizu i budemo oni koji će graditi zajedništvo. Krist je prisutan u našim obiteljima, kućama, na ulicama našega grada, samo trebamo otvoriti oči.“

Na kraju svoje homilije, kardinal Bozanić je istaknuo kako na svetkovinu Tijelova na poseban način izlazimo iz katedrale, iznoseći Krista u naš grad i moleći ga da se u njemu trajno nastani.

Svečana proslava svetkovine Presvetog Tijela i Krv Kristove, završena je tijelovskom procesijom oko katedrale.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Zagrebačka nadbiskupija