Kardinal Bozanić primio predstavnike Bunjevačkih Hrvata: Znate li kakav je njihov položaj u Srbiji?

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u nedjelju 19. kolovoza 2018. godine u Nadbiskupskom dvoru predstavnike Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ na čelu sa subotičkim biskupom mons. Ivanom Penzešom koji se nalaze u Zagrebu povodom manifestacije „Dužijanca u Zagrebu“, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završnica ‘Dužijance’ bunjevačkih Hrvata u Vojvodini

Bunjevci su hrvatska etnička skupina koja se dijeli u tri ogranka i to dalmatinsko-hercegovački, primorsko-lički i podunavski. Služe se većinom zapadno novoštokavskim te ikavskim narječjem te pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu.

Kroz povijest Bunjevački Hrvati su doživjeli četiri seobe, od čega su u zadnjoj naselili Bačku u Mađarskoj te Podunavlje i Potisje, odnsono današnju Vojvodinu u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: bajmok.co

Tokom raspada Jugoslavije, 90-ih godina Slobodan Milošević je promicao neuspješnu kampanju o posebnoj ‘bunjevačkoj naciji’ koji nisu Hrvati.

I dan danas u Srbiji postoje nastojanja posrbljivanja Bunjevačkih Hrvata. Primjerice 2014. godine, tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić Bunjevcima je osigurao isključivo školske udžbeniče na ćirilici uz opasku da se ne radi o Hrvatima već o posebnoj manjinskoj skupini u Srbiji.

Šešelj prijeti Hrvatima: ‘Spreman sam ponoviti zločine a krenut ću od Tomislava Žigmanova’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svijest o teškom položaju Bunjevačkih Hrvata, ali i njegovom poboljšanju u novije vrijeme zasluge idu Bunjevačkom Hrvatu, filozofu i zastupniku hrvatske manjine u srpskom parlamentu Tomislavu Žigmanovu koji danas dobiva prima teške prijetnje od srpskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji mu je 12. travnja ove godine poručio: ‘Spreman sam ponoviti zločine a krenut ću od Tomislava Žigmanova’

Kardinal Bozanić i Bunjevački Hrvati razmijenili darove

Uz biskupa Penzeša susretu s Kardinalom su prisustvovali mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik iz Subotice, vlč. Mirko Štefković, tajnik te ispred organizatora „Dužijance u Zagrebu“ – Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca“, mons. Andrija Anišić, župnik župe sv. Rok i predsjednik udruge, g. Marinko Piuković, voditelj organizacijskog odbora, gđa. Anastazija Piuković te nositelji Dužijance, Marija Piuković, bandašica i Marko Križanović, bandaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru, kardinal Bozanić izrazio je radost biskupu Penzešu i predstavnicima „Dužijance“ što su odlučili proslaviti „Dužijancu“ u Zagrebu i na svemu što čine kako bi se jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Bačkoj očuvao, razvijao i prenio novim pokoljenjima.

Biskup Penzeš zahvalio je Kardinalu na potpori koju kao Nadbiskup zagrebački daje da se neprocjenjivo blago Dužijance, koja čuva vjernički i nacionalni identitet našeg hrvatskog naroda u R. Srbiji, očuva za budućnost.

(FOTO) U Zagrebu predstavljen 13. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca

Na kraju susreta Kardinal je biskupu Penzešu kao uspomenu darovao medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a sudionicima medaljice Majke Božje od Kamenitih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao zahvalu za potporu, Kardinal je iz ruku bandašice Marije Piuković i bandaša Marka Križanovića primio Dužijancu – krunu ispletenu iz snoplja žita, a koja je potom bila dio prikaznih darova na zahvalnom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio u koncelebraciji s biskupom Penzešom pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.