Kardinal Bozanić: Unosite Evanđelje u Sveučilište

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je na početku nove akademske godine u utorak, 28. listopada u zagrebačkoj prvostolnici svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na blagdan apostola koje je Isus prve izabrao, sv. Šimuna i Jude Tadeja, zagrebački je Nadbiskup u svojoj homiliji studente podsjetio na temelje njihova života u vjeri. Istaknuvši kako je svatko od nas prebivalište Božje, Kardinal je studente pozvao da u prepoznaju u sebi poziv koji je Isus uputio apostolima, da si posvijeste da ih je Isus izabrao da očituju njegovu prisutnost u raznim zanimanjima. „Sveučilište je prekrasno polje na kojemu se očituje raznolikost poziva; predivna građevina koja treba biti nošena čvrstim temeljima“, rekao je.

„Malo je mjesta, dragi sveučilištarci, s kojih u hrvatskome društvu može doći snažnija obnova od onih na koja su pozvana sveučilišta. U tome pozivu posebno važno mjesto imaju kršćani; imate vi, katolici, i profesori i studenti, koji ne zaboravljaju da smo Božje prebivalište i da smo učenici jednoga Učitelja, Isusa Krista“, rekao je Kardinal studentima i njihovim profesorima.

U današnjem svijetu mnogo je izazova i iskušenja koja našu svakodnevicu obavijaju tamom, a na to je kardinal Bozanič kazao kako “pred tu tamu koja se ne odnosi samo na pojedince, nego na Hrvatsku, dolazimo s molitvom da Gospodin svojim svjetlom istine i ljubavi rasprši zlo i podari radost“. Pozvao je studente da se u svojim molitvama sjete svih koji nepravedno trpe, a posebno hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja, prof. dr. Tonči Matulić u ime cijele zagrebačke akademske zajednice, dekan Matulić čestitao je kardinalu Bozaniću srebrni biskupski jubilej.
Kardinal je naglasio kako se uvijek raduje slavljima sa studentima jer se ta slavlja otvaraju ka budućnosti. „Studij je lijep jer čovjeka usmjeruje, širi vidike i širi spoznaje“, istaknuo je Kardinal te zaključio: „Onaj koji radi, koji nastoji, koji se ozbiljno daje, uspjet će!“

U ovom svečanom euharistijskom slavlju u koncelebraciji su bili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Tonči Matulić, dekan Filozofskog fakulteta družbe Isusove prof. dr. Ivan Šestak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak te drugi profesori i svećenici koji djeluju u sveučilišnom i studentskom pastoralu.

Svetoj je misi prisustvovao i novi rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras sa svojim suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon euharistijskog slavlja, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu održana je svečana akademija u povodu proslave 25. obljetnice biskupske službe kardinala Bozanića.

Po završetku Akademije, dekan Matulić uručio je Kardinalu 15.000 kuna namijenjenih u fond za pomoć studentima slabijeg imovinskog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.