Kardinal Puljić: Tko ne želi istinu, stavlja se uza zlo, a tko se ne distancira od zločina, postaje njegov sukrivac

Aljmaš, 15.08.2016 - Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u nadbiskupijskom svetištu Gospe od Utoèišta u Aljmašu sveèano misno slavlje predvodi oe vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljiæ. foto HINA/ ik

Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez unutarnje katarze, pročišćenja, temeljene na evanđeoskoj poruci – “Istina će vas osloboditi”, poručio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić služeći svetu misu sinoć u Tovarniku, u povodu 25 godina od ubojstva tovarničkog županika Ivana Burika, kojeg su 1991. ubili velikosrpski agresori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvodeći misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Mateja, apostola i evanđeliste, u koncelebraciji sa đakovačkim i osječkim nadbiskupkom, mons. Đurom Hranićem te brojnim svećenicima, kardinal Puljić istaknuo je da se onaj čovjek koji ne želi istinu, stavlja uza zlo, a ona tko se od zločina ne distancira, postaje sukrivac u zločinu. Dodao je kako se niti jedan zločin, ma tko ga počinio, ne može braniti, prenosi HRT.

“Pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine. Tko god manipulira sa žrtvama, taj pravi mržnju, a na mržnji se ne može stvarati pomirenje”, kazao je kardinal Puljić.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

25. obljetnica mučeničke smrti vlč. Ivana Burika: Utrka od Vukovara do Tovarnika, kardinal Puljić predvodi misno slavlje

U spomen na županika Ivana Burika, trčana je danas 8. Memorijalna utrka Vukovar-Tovarnik, u dužini od 27 kilometara, u organizaciji tovarničke Udruge Dr. Ante Starčević i Maraton klub Hrvatski sokol iz Osijeka, u kojoj je sudjelovalo sedamdesetak trkača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.