Kazalište slijepih i slabovidnih poziva na predstavu “Klupko”

Foto: Narod.hr

Predstavu “Klupko” Pere Budaka izvest će premijerno Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život u srijedu, 15. studenoga 2017. u 20:00 sati na svojoj matičnoj Sceni Vidra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavuzlalo se i zaplelo, iz zabune u zbunjenost, iz obmane u lakrdiju, pa niti se zna tko je kome što, niti tko koga i zašto, pri čemu čist račun biva krivo zbrojen, samo ljubav pušta korijenje kao svezvani plemeniti korov. Tako nekako, nikako da se složi slagalica koju u dobroj namjeri tetka Roža zavuzlava, dok joj u krilo na kraju svih krajeva, a igrom sudbine ne padne vlastiti bivši muž, pa se klupko nepredvidivo, ali samo rasplete i završi priču u općem zagrljaju svih sa svima.

Komedija je to Pere Budaka, o noćnim prikradanjima pod prozore, sjedeljkama i divanjenjima uz rakiju, zdravicama i tračevima na kojima počiva život na selu prikraćujući vrijeme koje se ukorijenilo između navike i dosade. Pitka, ali ne i plitka priča koju morate pažljivo gledati, jer ako vam promakne jedan detalj, visit će vam tri-četiri upitnika iznad glave, pa ćete u čudu, pokušavajući uhvatiti nit vlastitog klupka dočekati kraj, prikraćeni za onu skrivenu duhovitost što vam je zbog nepažnje izmigoljila kroz prste.

Redatelj, Željko Duvnjak upleo je glumce Novog života u kazališni slatkiš koji se brzo topi u ustima, ali dugo nakon kušanja ostaje sladak, začudno dojmljiva okusa, nešto kao ona slatka vuna na štapiću. Svi likovi posloženi su u mrežu uzajamnosti i doista djeluju kao suptilan mehanizam čije polugice i kockice čine cjelinu i ne funkcioniraju bez aktivnog sudjelovanja najsitnijeg detalja. U tipičan lički pejzaž, Marte Crnobrnja, te sutone, praskozorja i podneva koja je rasvijetlio Nenad Lalović, uklopili su se i Dvořák sa svojim Slavenskim plesovima i nenametljiva, a dojmljiva obleka, Hane Letice, sveprisutna rakija nepoznata podrijekla, ali i američki Jursanov image Milenka Zeke, koji raspliće Klupko i vraća se svojoj Roži, Dajani Biondić, koja ga nikad nije prežalila, iako je već bila spremna sviti gnizdašce s rabijatnim poštenjakom Mijatom, alias Igorom Kučevićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažni Radojko, Matija Major, dobije lažnu Rožinu kćer, Ružicu Drenski, Vranjicu, dok onu pravu, Anicu, ili ti Suzanu Bliznac, tek očekuje pravi Rade koji dolazi iz Amerike, a sluškinja Jeka, Ružica Domić-Lalović, biva isprošena od Ilije, Marija Glibe, koji joj se s poštenim namjerama prikrada noćima, dok akcente zabune, ali i raspleta nose stari rakijaš i lakrdijaš, nosonja Josina Vojin Perić, i njegova čangrizava mudrijašica Antuša Anita Matković, koja i nije baš prijatelj rakije, ali je gucne kad god joj se pruži prilika.

Predstava je realizirana tijekom 2017. godine u Zagrebu, a financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.