SDP-ova Borzan u EU parlament pozvala Dežulovića – otpušten zbog vrijeđanja pričao o profesionalnosti medija

Zastupnica Hrvatske u EU parlamentu,SDP-ova Biljana Borzan, iskoristila je svoje pravo da u Europski parlament pozove goste iz Hrvatske. U utorak je u Bruxellesu pred dvadesetak zainteresiranih predstavljena knjiga Borisa Pavelića “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune”. Knjigu su predstavili izdavač i direktor “Adamića” Dragan Ogurlić, autor Boris Pavelić, urednici Ferala Lucić, Boris Dežulović i Drago Hedl te profesor teorije prava i teorije informacija Predrag Zima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz predstavljanje knjige otvorena je i rasprava o glavnim problemima medija u Hrvatskoj. Ovi su novinari istaknuli pritisak vlasnika medija i autocenzuru novinara.

Boris Dežulović iznio je mišljenje da bi vlade, parlamenti, pa i Europski parlament, trebale uspostaviti mehanizme za zaštitu profesionalnih medija. “Pravo na informaciju osnovno je ljudsko pravo. Ako se mogu sanirati banke, mogu se i mediji”, tvrdi Dežulović, koji drži da krizu profesionalnih medija uzrokuje njihovo potpuno prepuštanje tržištu.

Lucić je upozorio da je medijski prostor preplavljen govorom mržnje. “Pod demokratizacijom medija podrazumijeva se da svaka budala može lupiti što hoće”, kaže on dodajući da je govora mržnje bilo i ranije ali da je to bila “light verzija” sumanute atmosfere mržnje, što nije samo hrvatski nego globalni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne zagovaram povratak na staro, nego povraćanje na novo”, dometnuo je Lucić.

Autor knjige Pavelić rekao je kako ne želi da se rasprava o Feralu pretvori u njegovo stavljanje u muzej, jer je i danas potrebno nešto što je nekoć bio Feral Tribune.

Feralovce je hvalio i Tonino Picula, koji je, kako navodi Novi list, zabrinut za budućnost Europe te kaže kako se itekako osjeća potreba za novinama poput Ferala, da “opet različite tipove trpaju u isti krevet”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuća je odluka SDP-ove zastupnice Biljane Borzan da kao jednog od tumača neprofesionalnog ponašanja u medijima i govora mržnje pozove upravo Borisa Dežulovića zbog čijeg je teksta punog uvreda iz 2012. pod naslovom “Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji” s podnaslovima – ‘Desničarska stoka’ i ‘Katolički talibani’ – Županijski sud u Splitu donio presudu protiv Slobodne Dalmacije. Dežulović je, kako stoji u presudi, “povrijedio čast, ugled i dostojanstvo desetero tužitelja” pa je taj dnevni list svakome od njih trebao isplatiti po 15.000 kuna naknade štete, ukupno 150 000 HRK.

Boris Dežulović je zbog toga dobio otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. Prema njegovoj izjavi, nazvao ga je glavni urednik Slobodne Dalmacije i kazao mu da zbog ove presude prekidaju s njim suradnju. “Neka im sad gnjide pišu!”, rekao je Dežulović, usmjeravajući ovaj put uvrede na kolege novinare iz Slobodne Dalmacije.

U raspravi o slobodi medija su, između ostalih, sudjelovali eurozastupnici Tonino Picula iz SDP-a i Jozo Radoš iz HNS-a te zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju su Lucić i Dežulović otpjevali pjesmu “Euroslavijo”, parodiju pjesme “Od Vardara pa to Triglava”.

Inače, Feral Tribune postao je poznat po ismijavanju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Zgražanje velikog dijela javnosti izazvala je jedna od njihovih naslovnica kojom su se rugali činjenici da je predsjedniku Tuđmanu zbog kemoterapije otpala kosa. Feral Tribune je bio financiran sredstvima Sorosevog Otvorenog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.