Korizmeni susret hrvatskih branitelja u katedrali

Pobožnošću Križnog puta i euharistijskim slavljem koje je u petak 13. ožujka 2015. godine u zagrebačkoj katedrali predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško, obilježen je korizmeni susret hrvatskih branitelja, članova obitelji branitelja, ratnih vojnih invalida, udovica, djece i roditelja poginulih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodeći u susret i pobožnost Križnog puta biskup Šaško je istaknuo da je korizmeni susret hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u zagrebačkoj  prvostolnici događaj na koji nas okuplja Gospodin da ne zaboravimo zahvaliti za dar slobode, za dar zajedništva i njegove prisutnosti: „Osim toga, svake godine se pojave i nove nakane za hrvatsku domovinu i životnu stvarnost hrvatskih branitelja. Ove su godine naše brige usmjerene prema vrijednostima za koje se zalažu i za koje se žrtvuju hrvatski branitelji koji gotovo pet mjeseci svoje već darovano zdravlje, svoju čast i ljubav prema domovini izlažu na ulicama grada Zagreba. Drago nam je da su s nama večeras u ovoj molitvi”, istaknuo je.

“Mi znamo da Bog nije daleko od čovjeka koji svoj život daruje drugima. I ono što je skriveno ljudskim očima, čuvano je u Božjemu srcu. No, kušnje su velike. Zato smo u ovome zajedništvu: da budemo ojačani u ispravnim nakanama, da se ne umorimo u zalaganju za dobro; da osjetimo nove poticaje i konačno, da molimo za odgovorne, kao i za neprijatelje. Znamo da zlo može zarobiti srce da ne vidi očitosti”, naglasio je Šaško dodavši: “Dok molimo križni put i slavimo euharistiju, nismo u zajedništvu samo nas koji smo ovdje nazočni, nego su s nama naši pokojni, znani i neznani, s nama su oni koji trpe vjerujući u isto Kristovo otajstvo pobjede nad smrću. Na tome se putu nalazi čovječanstvo, a hrvatski narod prepoznaje postaje svoga križnoga puta, osobito po suvremenim svjedocima koji su među nama: postaje neistine koja diže optužbe i presuđuje, postaje ponižavanja, progonstava, postaje zlostavljanja, postaje ubijanja. Ipak, te postaje su i postaje ljubavi”.

“Ovdje učimo nositi svoje križeve, križeve obitelji, križeve naroda. Zato puni utjehe i radosti pođimo zajedno s Isusom na putu poniznosti i proslave. Vidjet ćemo da je tragovima naših teškoća on već prošao“, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmatranja nad postajama Križnoga puta i molitve čitali su sami hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji. Prvu postaju čitao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine.

Nakon pobožnosti Križnoga puta uslijedilo je euharistijsko slavlje. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Šaško je rekao: „ Nakon pobožnosti križnoga puta, Božji nas je Duh okupio na ovome euharistijskom slavlju. U svjetlu toga otajstva vidimo vrijednost trpljenja i potrebu da u svemu računamo s Bogom. Ovdje živi i izvor naše nade, kada se nalazimo u kušnji odustajanja od dobra.“

Podsjetivši da je prije dvije godine na datum 13. ožujka za papu izabran papa Franjo te da se  na taj datum obilježava „Papin dan“, biskup Šaško je pozdravio predstavnike Križarske organizacije – Središnjega križarskog vodstva koji organiziraju svečanu akademiju povodom „Papinoga dana“ te pozvao okupljene na molitvu za papu Franju: „Molimo za darove Duha njegovoj službi i molimo za njega, kako nas često poziva od svoga prvog obraćanja vjernicima. Znakovito je da se podudarilo večerašnje slavlje branitelja s molitvom za Papu i njegovu službu. Tako lakše spoznajemo: značenje Božjega poziva, vjernost u poslanju i nesebično darivanje bližnjima; tako lakše vidimo da je Crkva sazdana od Božjega poticaja i nadahnuća te da joj je pogled usmjeren prema vječnosti i onda kada živi najgrublju zemaljsku stvarnost.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.