Krešimir Matijević član je Neokatekumenskog puta već 30 godina – za Narod.hr otkrio je detalje ove karizme Katoličke crkve

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Neokatekumenski put u Hrvatskoj nedavno je otvorio službenu web stranicu na kojoj zainteresirani mogu upoznati povijest, narav i poslanje ove karizme Katoličke crkve: www.neokatekumenskiput.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neokatekumenski put prisutan je u Hrvatskoj već četrdeset godina, djeluje u 10 nad/biskupija, gdje u 74 župe postoje 183 zajednice. U Bosni i Hercegovini prisutan je u 2 nad/biskupije, gdje u 4 župe postoji 12 zajednica.

Tim smo povodom razgovarali s Krešimirom Matijevićem, ocem šestero djece koji je, zajedno sa suprugom Zrinkom, član Neokatakumenskog puta punih 30 godina.

Možete li nam objasniti što je Neokatekumenski put?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narav Neokatekumenskog puta najbolje je karakterizirao sveti papa Ivan Pavao II. kada je napisao: „Priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije valjan za društvo i današnja vremena.“ Put je započeo 1964. godine među siromasima u predgrađu Madrida preko konkretnih osoba: Francisca Kika Arguella i pok. Carmen Hernandez koji su po nadahnuću Duha Svetoga i na traženje tih istih siromaha s kojima su živjeli, započeli naviještati evanđelje Isusa Krista. Tijekom vremena ovaj navještaj radosne vijesti konkretizirao se u katehetsku sintezu utemeljenu na tronogu: „Riječ – Liturgija – Zajedništvo“, sa svrhom dovođenja osoba do bratskog zajedništva i odrasle zrele vjere. Iskustvo otkrivanja katekumenata kao snage prvotne Crkve i iskustvo među siromasima koji su preko Riječi mijenjali svoje živote, prerasla je u neokatekumenat tj. katekumenat nakon krštenja, odnosno put otkrivanja bogatstva krštenja i put odgoja koji nosi vjernike do intimnosti s Isusom Kristom za one koji su kršteni kao djeca ali nikad nisu prošli kršćansku inicijaciju ili su se zbog raznih razloga udaljili od Crkve, te ih čini malo po malo aktivnim subjektima u Crkvi i vjerodostojnim svjedocima Radosne vijesti.
Jednostavnim riječima Neokatekumenski put je pokrsni katekumenat unutar Crkve u kojem se malo po malo otkriva bogatstvo koje ima Crkva kao i odgovore na temeljna egzistencijalna pitanja današnjeg čovjeka. Iako je kršten i posjeduje prirodnu religioznost, vjera koju je primio kao malo dijete ne daje odgovore na temeljna egzistencijalna pitanja današnjeg vremena i čini se kako je prepušten sam sebi, uvijek tužan i nesretan, osuđen na preživljavanje bez nade u boljitak, bez snage prići drugome i oprostiti bližnjemu, gledajući u drugome pakao i smrt živeći potpuno sam. Naprotiv, preko karizme Neokatekumenskoga puta otkrivamo divote koje ima Crkva i koji se potpuno besplatno dijele svima koji ih žele primiti a često su prikrivene unutar šire župne zajednice. Preko navještaja Kerygme – Radosne vijesti u ovom čovjeku kojem se naviješta besplatna Božja ljubav počinje se malo po malo rađati novi čovjek koji sve više naliči Kristu. Čovjek koji prašta i voli ne zbog kalkulacija nego zato jer je i sam susreo besplatnu ljubav Kristovu, čovjek koji daruje život za svoju obitelj zato jer je primio život od Krista, čovjek koji u drugome vidi Krista a ne pakao jer Krist iz njega ljubi, čovjek koji je radostan jer je osjetio pobjedu uskrslog Krista. Brojni su plodovi koji se ostvaruju preko karizme Neokatekumenskoga puta: ponovno otkrivanje bogatstva krštenja iz kojeg se crpi snaga za misionarski poziv najprije unutar svojeg svakodnevnog životnog okruženja, kršćanske obitelji koje prihvaćaju djecu kako ih Bog daruje iako žive kao i drugi, sa problemima oko novca, prenoseći svojoj djeci ono što je najvažnije danas – vjeru, svećenička i redovnička zvanja, missio ad gentes, obitelji u poslanju, ponovno otkrivanje i vraćanje u krilo Crkve kao majke nakon godina udaljenosti…

Kakav je odnos Crkve prema Neokatekumenskom putu?

Neokatekumenski put živi se u krilu župe, u malim zajednicama sastavljenim od osoba različite dobi i socijalnih uvjeta, i ostvaruje se prema smjernicama predloženim od inicijatora koje su sadržane u Statutu Neokatekumenskog puta kojim je Sveta stolica definitivno odobrila Put kao jedan od načina ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Hrvatske Put je prisutan preko 40 godina, najprije 1977. godine u Splitu da bi se potom širio preko katehista itinerata u Pulu, Zagreb i danas je prisutan u 10 biskupija, 74 župe gdje postoji oko 190 zajednica.

Neokatekumenski put predan je na službu biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri. Put započinje na župnikov poziv unutar župne zajednice uvodnim katehezama koje su egzistencijalne i kerigmatske i na njih su pozvani svi koji žele doći, a posebno oni koji žive u teškim životnim situacijama i udaljeni od Crkve s ciljem da se svaki sudionik susretne sa živim uskrslim Kristom. Nakon završetka svaki sudionik sasvim slobodno odlučuje želi li nastaviti ili ne. Svaka zajednica živi po smjernicama inicijatora Puta u zajedništvu s ostalim stvarnostima koje su prisutne u župi. Suradnja i pomoć na župi ovise prvenstveno o godinama kršćanske formacije i zrelosti određene neokatekumenske zajednice ali svakako i o iskazanim potrebama župnika za pomoć i suradnju. Zajednice koje su prošle određenu formaciju sudjeluju u katehizaciji mladih i odraslih, pomoći župniku u pripravi prvopričesnika i krizmanika,pomoć u pastoralu i liturgiji, postkrizmi, buđenju evangelizacijsko-misionarskog duha u župi. Kada govorimo o poteškoćama koje prate Put može se slobodno reći da se radi o nepoznavanju načina života unutar Neokatekumenske zajednice koji mogu dovesti do nesuglasica s ustaljenim načinima ponašanja i življenja vjere na strani dijela župne zajednice. Članovi Puta nisu nikakva elita nego naprotiv, grešnici koji su osjetili Božji poziv i odazvali se besplatnoj Ljubavi, jer blago Crkve povjereno je ljudima koji su „glinene posude“ a ne strojevi kako bi se očitovalo da „uzvišenost Božje ljubavi dolazi od Boga a ne od ljudi“.

Nedavno je otvorena službena stranica Neokatekumenskog puta u Hrvatskoj.
Možete li objasniti zašto je ona važna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo vremena nije se uviđala potreba objavljivanja informacija o karizmi Neokatekumenskoga puta u Hrvatskoj. U zadnje vrijeme uočena je pojava da mnoge osobe, nakon slušanja uvodnih kateheza, budu oduševljene susretom s uskrslim Kristom, krenu u istraživanje o Putu preko raznih internetskih stranica koje obiluju neistinama i dezinformacijama o Neokatekumenskom putu u Katoličkoj Crkvi pa odmah odustanu od kršćanske inicijacije i formacije. Stoga je nacionalna ekipa odgovornih za put u Hrvatskoj uz suglasnost inicijatora puta odlučila potaknuti službenu stranicu (www.neokatekumenskiput.hr) kao način pružanja pravovaljanih informacija svim zainteresiranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.