Kulturnjaci 2016 u obrani HAVC-a: “Filmu u Hrvatskoj omogućio je da funkcionira kao samoodrživ sustav “

Tiskovna konferencija Kulturnjaci 2016 ispred Banskih dvora

U povodu izvješća Državnog ureda za reviziju o HAVC-u i reakcije filmskih udruga, Kulturnjaci 2016 dali su punu potporu kolegama iz Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata, ocijenivši da je nedopustivo govoriti o hrvatskom filmu kao leglu kriminala i negirati sve njegove uspjehe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nedopustivo je da se o hrvatskom filmu govori kao o tumoru, leglu kriminala, klijentelističkoj hobotnici te da se negiraju svi uspjesi, nagrade i učešća na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima”, stoji u priopćenju Kulturnjaka.

“Hrvatski film, uz potporu HAVC-a, značajno doprinosi promociji Hrvatske i hrvatske kulture ne samo umjetničkim uspjesima, već i ostvarenim koprodukcijama”, dodaje se, ističući kako je HAVC filmu u Hrvatskoj omogućio da funkcionira kao samoodrživ sustav koji u proračun vraća znatno više novca nego što ga iz njega koristi.

Kulturnjaci su ustvrdili kako od 2008. svjedočimo snažnom uzletu hrvatskog filma, “po broju snimljenih filmova, po sudjelovanju na brojnim međunarodnim festivalima, po međunarodnim nagrada, a o digitalizaciji nezavisnih kinoprikazivača po cijeloj Hrvatskoj da i ne govorimo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitaju se kako to da je sustav koji je od osnutka počivao na ideji povjerenja u autonomiju donošenja odluka odjednom prokazan kao nelegalan, kako je moguće da se u izvješću revizije nije utvrdio ni jedan razlog, ni jedan parametar sukladno kojem bi se dosadašnje djelovanje HAVC-a ocijenilo značajnim za razvoj hrvatske kulture te kako je uopće moguće da neke koordinacije braniteljskih udruga iskazuju vrijednosne sudove i negiraju sjajne uspjehe hrvatskog filma i sustava koji je taj uspjeh omogućio.

Upozoravaju kako “nastojanja da se tzv. unaprjeđenje sustava potpora svede na odobravanje programa od strane Ministarstva kulture predstavlja opasno kršenje ustavnih prava i samog smisla osnivanja HAVC-a kojemu je cilj neometano održanje i razvoj audiovizualne industrije”, podsjećajući na 69. članak Ustava RH kojim se jamči sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Kulturnjaci stoga apeliraju na sve instance vlasti, premijera Andreja Plenkovića i Vladu RH te predsjednika Sabora Božu Petrova “da se odlučno i nedvosmisleno zauzmu za slobodu i neovisnost kulturnog i umjetničkog rada i stvaralaštva te da svojim jasnim stavom zaustave difamacije, uvrede i pokušaje ideološkog podjarmljivanja filmske umjetnosti u Hrvatskoj i uništavanje HAVC-a, ustanove u kulturi na koju bismo svi trebali biti ponosni”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni ured za reviziju objavio je na svojoj mrežnoj stranici Izvješće o obavljenoj reviziji Hrvatskog audiovizualnog centra za 2015. godinu.

Financijski izvještaji, stoji u nalazu, u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i propisima, mišljenje je Državne revizije.

Na 68 stranica izvješća sadržane su brojne nepravilnosti. Tijekom 2015. ravnatelj je raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kn, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kn bez suglasnosti osnivača (Ministarstva kulture).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izviješću stoji i kako financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza. U Izvještaju o obavljenom popisu imovine i obveza navedena je vrijednost nefinancijske imovine od 867.641 kn, a u Bilanci i poslovnim knjigama u iznosu od 563.868 kuna ili 303.773 manje. Nepravilnosti su zamijećene i pri isplati autorskih honorara. Autorski honorari isplaćivani su dijelom i za poslove koji po svojoj prirodi nisu autorska djela. Neopravdano su se davali i službeni mobiteli osobama koje na njih nisu imale pravo. Tijekom 2015. za 15 korisnika mobilnih telefona koji nisu zaposlenici Centra (vanjski suradnici) evidentirani su rashodi od 46.527 kuna.

HAVC nema službenih vozila, ali je 12.000 kuna davao za parkirališno mjesto u vlasništvu privatne osobe u susjednom trgovačkom centru. Pet je rukovoditelja dobivalo uvećane plaće. Rukovoditeljici Odjela MEDIA desk Hrvatske obračunavana je plaća od 2008. prema koeficijentu složenosti poslova 2,473, umjesto prema propisanom koeficijentu 1,940.

Sporan je financijski izvještaj za 2015., HAVC je u problemima s naplatom dugovanja, nema plana nabave za 2015., nema nacionalnog programa. Nisu osigurani pokazatelji na temelju kojih je moguće dati ocjenu mogu li i na koji način odabrani projekti i programi u 2015. na temelju javnih poziva pridonijeti razvoju hrvatske kulture, stoji, među ostalim u izvješću.

Podsjećamo, tzv. kulturnjaci su od početka imenovanja Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture opetovano zahtijevali njegovu ostavku, jer su shvatili da će im ukinuti brojne privilegije zahvaljujući kojima su ležerno živjeli, istodobno provodeći antihrvatsku kampanju, što su nastavili činiti i tijekom Hasanbegovićevog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Kulturnjaci’ predvođeni Uršom Raukar nastavljaju borbu protiv Hasanbegovića

Specijalni rat protiv Hrvatske: ‘Kulturnjaci’ planski ocrnjuju Hrvatsku u stranim medijima

Znate li da SDP-ovi ‘Kulturnjaci’ blate Hrvatsku i u Europskom parlamentu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.