Ljeto u Arheološkom muzeju od 14. srpnja

U Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu od 14. srpnja započinje „Ljeto u Arheološkom 2“, a sam program se održava od ponedjeljka do četvrtka.

Predavanja praćena filmskim isječcima vodit će povjesničar filma Daniel Rafaelić, a cilj istih je popularizirati antičku prošlost te joj pristupiti s novog, interdisciplinarnog stanovišta, učiniti ju pristupačnom ne samo stručnoj, već i široj zainteresiranoj javnosti.

Obrađene teme pokrivaju vrijeme drevnog Egipta, Grčke i Rima, a ovoga puta nije izostavljena ni pretpovijest. Konkretno, u ponedjeljak je na repertoaru „Osobna mitologija – antička priča o nama samima“ pa redom, „Troja – između priče i filma“, „Ženka snaga u (pra)povijesti“ te „Od Thotha do tarota“. Predavanjima se pridružuju Mirta Fraisman Čobanov, direktorica centra za edukaciju i savjetovanje Partus te po prvi puta ove godine i spisateljica Milana Vuković Runjić.

Daniel Rafaelić je magistar povijesti, asistent i predavač te povjesničar filma i u procesu je stjecanja doktorata moderne i suvremene hrvatske povijesti. Na The University of Manchester studira Egiptologiju. Velik dio svoje karijere proveo je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu kao filmolog-arhivist, te je paralelno radio kao načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren je na istraživanju domaće i svjetske filmske povijesti, kao i istraživanju filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Za doprinos istraživanju hrvatske filmske baštine nagrađen je 2010. godine nagradom “Vjekoslav Majcen” Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: hr.wikipedia.org