Mala scena premijerom “Prave stvari” počela obilježavanje 25. rođendana

Premijerom drame Toma Stopparda “Prava stvar” zagrebačko kazalište Mala scena započelo je u četvrtak navečer neprekidni niz od trideset uzastopnih izvedbi svjetskog hita kojim je prije točno 25 godina taj teatar obilježio početak svojeg djelovanja u dvorani na Medveščaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Male scene Vitomira Lončar zahvalila je vjernoj publici koja je pratila djelovanje kazališta kroz njegovih četvrt stoljeća istaknuvši kako je to najstarije privatno kazalište u Hrvatskoj.

“Na otvorenju je početkom prosinca 1989. bilo ukupno troje ljudi, a ‘Prava stvar’ prva predstava koju smo postavili”, kazala je Lončar.

Obnovu u povodu obljetničke sezone ponovno je režirao Ivica Šimić, koji je Stoppardovu gorku postmodernističku komediju iz 1982. postavio na gotovo ogoljeloj sceni na kojoj je sav fokus na likovima i njihovim međusobnim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavne uloge dramskoga pisca Henryja i njegove ljubavnice a kasnije supruge Annie, Šimić je povjerio Draženu Čučeku i Jeleni Veljači.

Henry je intelektualni snob koji živi u svijetu kontroliranih osjećaja, u kojemu u odgovoru na svaki izazov poseže za riječima, koje su njegova najveća snaga.

Život ga, međutim, stavlja na kušnju, kroz njegov odnos prvo sa suprugom Charlotte (Jasna Bilušić), a potom s Annie. Radnja je smještena u kazališni milje – Charlotte i Annie su glumice, Annien bivši muž Max (Frane Perišin) je glumac, kao i njezin kasniji ljubavnik Billie (Mislav Čavajda). Tu je i Henryjeva i Charlottina kći Debbie (Lana Helena Hulenić), te Brodie (Marko Hergešić), politički zatvorenik za kojega Annie pokazuje poseban interes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komad je postavljen kao predstava unutar predstave – život protagonista i njihove međusobne interakcije izmjenjuju se s “glumljenim” dijelovima, u kojima su oni glumci u predstavama, i to predstavama koje tematiziraju preljub i muško-ženske odnose.

Radnja se tako razvija paralelno na nekoliko razina – otvara ju scena u kojoj Charlotte i Max igraju par čiji je brak na rubu kolapsa, nakon koje slijedi prizor Henryjeva i Charlottina braka kojeg dovodi u pitanje njegova afera s Annie.

Scene se smjenjuju u brzoj sukcesiji, nabijene su izrazito životnim dijalozima, u kojima niti jedna riječ nije suvišna. Cinizam je jedna od njegovih velikih snaga – intelektualni cinizam Henryja i Charlotte, naivni cinizam Annienog intelektualnog buntovništva, cinizam Billijeve požude, Debbiene mladenačke potrage za identitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki je naglasak i na govoru tijela – u prisnosti dodira, fizičkom povlačenju i udaljavanju, gruboj samosvjesti ili opuštenoj ravnodušnosti, a svi su odnosi intenzivni, čak i kada se želi izraziti dosada.

Sve to pridonosi dinamici predstave, koja se gleda u jednom dahu, dok se granice između onoga što je stvarno, a što tek izmišljena priča zamagljuju i gube.

Kao što radnju raslojava i prekraja poput zagonetne klackalice, Stoppard i svoje junake razvija kao trodimenzionalne likove u kojima se klišej izmjenjuje i nadopunjuje s jasno izraženim emocionalnim potrebama, intelektualnim promišljanjima i općenitom svjesnošću življenja.

Iako se čini da ih u prvome redu motiviraju emocije, “Prava stvar” nije samo ljubavna priča. Na dubljoj razini, to je jedno introspektivno razotkrivanje upakirano u ozbiljnu komediju, u kojoj se intelektualni argumenti i promišljanja o filozofiji života, pa i o politici, pravdi i vjeri, smjenjuju sa strastvenim osjećajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publika je velikim aplauzom i ovacijama pozdravila glumce i autorski tim, u čijim će se promišljanjima o tome jesu li njihovi odnosi “prava stvar” ili ne moći sudjelovati svaki dan do 5. prosinca, budući da predstava po uzoru na velike svjetske pozornice igra u ograničenom broju od ukupno 30 termina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.