Marinko Jurasić: Kažnjavali su za ‘Marjane, Marjane’, hoće li i za ‘Bojnu Čavoglave’?

Foto: Fah

Osude li pravomoćno prekršajni sudovi Marka Perkovića Thompsona zbog pjevanja “Bojne Čavoglave” koja počinje sa “Za dom – spremni”, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sljedeće bi godine mogao dobiti dodatni argument da pozove hrvatsku Vladu da ne sufinancira njegov koncert u povodu proslave Oluje, piše Marinko Jurasić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Thompson bio prijavljen i lani zbog pjevanja te pjesme u Kninu, s obzirom na to da su neki mediji objavili da je zbog toga bio i novčano kažnjen, Perkovićevi menadžeri prekjučer su izvijestili da je taj postupak u tijeku i da od 1991., iako je na tisuće puta izvodio tu pjesmu, do Knina nikad nije ni kažnjen ni prijavljen zbog nje.

MUP se pozvao na Ustavni sud

Dio hrvatskih medija apsolutno se drži Dačićeve argumentacije te su, dok karlovačka policija nije podnijela prijavu i nakon Thompsonova koncerta u Slunju, prozivali državu zbog nedosljednog pristupa po pitanju “ustaškog pozdrava” koji remeti javni red i mir. Reagirajući na istup sisačkog biskupa Vlade Košića o “protuhrvatskoj vlasti” zbog privođenja i prijava hrvatskih branitelja na proslavi Oluje te poziva ministra Božinovića na ostavku, MUP je obrazložio sedam prekršajnih prijava zbog uzvika “za dom spremni” u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naime, temeljem postojeće sudske prakse, ali i temeljem odluke Ustavnog suda broj: U-III-2588/2016. od 8. studenoga 2016. prihvaćeno je pravno stajalište da uzvikivanje spomenutog pozdrava ispunjava obilježja navedenog prekršaja”, priopćili su. Pozvali su se na odluku u povodu ustavne tužbe nogometaša Josipa Šimunića.

Samo dan prije reakcije MUP-a predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, na traženje novinara, konstatirala je da je na “pravosudnim organima da ustale praksu, koja mora biti utemeljena na zakonodavstvu i pozitivnim propisima Republike Hrvatske”.

Sam Thompson samouvjereno je nakon policijske prijave i za Slunj svoje fanove na svom Facebooku pozdravio “uz pjesmu koja je nastala u Domovinskom ratu” objavivši i stihove “Bojne Čavoglave” s početnim “Za dom – spremni”. I Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, s potpisom Miljenka Kolobarića, podržao je Thompsona zgroženi što ga se i ove godine progoni zbog pjesme koja “ne govori o ustašama ni o Drugom svjetskom ratu, već o Domovinskom ratu” i o tomu kako su “stala braća da obrane naše domove” od četničke agresije. I glazbena diva Meri Cetinić, u intervjuu za Direktno.hr, ustvrdila je da Thompson smeta ljudima koji su pod utjecajem komunističkog sustava. Poručila mu je da se ne predaje te dodala: “Sjećam se da su neki ljudi završavali u zatvoru jer su pjevali “Marjane, Marjane””.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesničko i fašističko značenje

Za razliku od MUP-a, a slično je stajalište zastupao i SDP-ov pravni ekspert Peđa Grbin, koji smatraju da je odlukom Ustavnog suda pravno riješen pozdrav “za dom spremni”, predsjednica države zadržala je izvjesnu ogradu govoreći o potrebi da se sudska praksa ustali. I u pravu je, jer na to upućuje upravo odluka Ustavnog suda u slučaju Josipa Šimunića. U tom slučaju sudovi su uzeli u obzir očitovanje vještaka prof. dr. sc. Josipa Jurčevića kao povjesničara i političara iz kojeg proizlazi “notorna kompleksnost i višeznačje korištenja tog izraza (ZDS, op. a.) u različitim hrvatskim povijesnim vremenima”.

Međutim, bez obzira na njegov “prvotni hrvatski književni i pjesnički značaj” taj je izraz korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima NDH koji je iznikao iz fašizma, temeljenog i na rasizmu, pa time simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, obrazložio je sud. Sudeći o okolnostima pod kojima je Šimunić nakon svog prvog povika na stadionu “međutim, nastavlja i dalje uzvikivati isto”, sud je zaključio da to njegovu izvikivanju daje rasističko značenje. To ne znači da će tako presuditi i u slučaju pjevanja “Bojne Čavoglave”. I Ustavni sud je tu moćnost ostavio otvorenom za kontekst koji nije ustaški, zločinački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.