Mate-Marin Pocrnjić: Uvijek se vodim rečenicom sv. Augustina: ‘Tko pjeva dvostruko moli’

Mate-Marin Pocrnjić, voditelj je mješovitog mladog zbora „ Mihovil“ splitske župe sv. Mihovila ark. župe Kamen u Splitu. Ističu se po nizu uspješnih suradnji te sudjelovanjima na brojnim festivalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš sugovornik nam otvoreno progovara o njihovim počecima, tijeku izgradnje, prioritetima te planovima za budućnost zbora „Mihovil“.

 

Narod: Kako ste došli na ideju osnivanja zbora „Mihovil“?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pocrnjić: Zbor Mihovil je sa svojim djelovanjem krenuo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osobno nisam osnovao zbor mladih župe Kamen već naslijedio vodstvo mlađih generacija. Nakon što su starije generacije dale i uložile trud u dugotrajnom djelovanju župe, te opredjeljenjem za životne pozive, javila se potreba za mladim nadama zbora.

Realizacijom toga, nastavila se sama ideja o jednom standardnom župnom zboru, a protekle tri godine javila se veća potreba za radom, razvijanjem zbora i navješćivanja Božje riječi.

Narod: Možete li nas uvesti u početke djelovanja i u vaša dosadašnja postignuća?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pocrnjić: Od preuzimanja vodstva zbora Mihovil prošlo je punih desetak godina. Zbor je na samome početku sačinjavao jednu manju skupinu župljana dok danas zbor sačinjava i prima mlade iz cijeloga Splita. Zbor u ovih desetak godina izmijenio je mnogo članova i mnogo postava što je jedan normalni životni ciklus bilo koje skupine. Nekada je djelovao u glazbenom izričaju kao pop ili rock zbor, dok je danas zauzeo sasvim jednu drugu dimenziju glazbenog izričaja, a to je gospel.

Najveće postignuće u cijelom ovom radu pronaći poziv i smisao života, te najveća nagrada je kada vas Gospodin svojim djelovanjem ohrabri da pomognete nekome pronaći taj dar.

Osim duhovnih dostignuća koja su najbitnija i najvažnija mogu napomenuti da smo sudjelovali na mnogobrojnim koncertima i festivalima duhovne glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu, na različitim koncertima humanitarnog karaktera na koje se rado odazovemo. Imali smo par suradnji sa različitim izvođačima duhovne i svjetovne glazbene scene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod:Koliko je taj put utjecao na vas osobno?

Pocrnjić: Moram reći da su zbor, odgovornosti u župi, rad u pastoralu mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, te rad i odnosi u zboru velikim dijelom odgovorni za izgradnju mog puta, predanosti, karaktera i moje osobnosti. Kao voditelj zbora, a u svemu tome i organizator, sazrijete, te naučite neke elementarne stvari koje vas sutra dan u poslovnom svijetu čekaju.

Cjelokupna predanost ovom radu dovede vas i do pitanja životnog poziva, ali u svemu vas dovede do zrelosti, te vas nauči organizaciji i predanosti onoga što radite i želite u životu.

Narod: Kako izgledaju vaše probe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pocrnjić: Probe zbora Mihovil organizirane su u obliku zasebnih grupa i zajedničkih proba kako bi svaki pojedinac i cjelokupna grupa što bolje zazvučali, a time i prenijeli što bolje poruku slušatelju. Probe se odvijaju u par termina tjedno, a svaki pojedinac u zboru ima mogućnost za razvijanje i njegovanje osobnog vokala. Probe se sastoje od elementa upjevavanja, iščitavanja notnih zapisa ukoliko se radi o novim skladbama i od ponavljanja i osvježavanja starog repertoara.

Narod: Možete li pojasniti kako glazba i duhovnost funkcioniraju zajedno i koliko je zapravo duhovna razvijena u Hrvatskoj?

Pocrnjić: Kako bi rekao Sv. Augustin; „ Tko pjeva dvostruko moli“ uvijek se vodim tom rečenicom i zaista je tako. Glazba je emocija koja otvara ljudska srca te nas na najbolji način približava Gospodinu. Mogu iskreno reći da je duhovna glazba poput osobne molitve koju pjevamo Gospodinu na slavu, a na naše spasenje. U Hrvatskoj je vrlo dobro razvijena i mislim da je u došla u kvalitetnu fazu. Svakako se može mjeriti i sa svjetovnom glazbom.

Mnogobrojni bendovi, zborovi i drugi sastavi duhovne glazbe u zadnje vrijeme iznimno rade na kvaliteti tekstova i glazbe što je vrlo bitno da ono što radimo za Boga bude najbolje od nas.

Narod: Tekstopisac ste, a pišete i glazbu, otkuda crpite inspiraciju?

Pocrnjić: Uvijek i ono osnovno kod pisanja pjesama je da glazba i tekst za jednu duboku duhovnu glazbu proizlazi iz molitve i dubine srca. Pjesme koje pišem najčešće su plodovi dugog i napornog rada, iznošenje vapaja i želja koje nosi svaki pojedinac u srcu.

Pjesma uvijek mora biti stvorena ili napisana molitvom kako bi bila što dublja, te da bi mogla dotaknuti srce svakog pojedinca.

Narod: Kako se jedan arhitekt po struci odvažio na glazbu i na koji način sve to stižete?

Pocrnjić: Glazba u mom životu zauzima jedno vrlo posebno mjesto i trudim se za tu ljubav naći uvijek vremena kako bi što kvalitetnije mogao pisati i razvijati taj talent. Ona je dio mene od moje osamnaeste godine kada sam krenuo voditi Mihovil. Naspram moje primarne struke koja je arhitektura, mnogo puta mogu reći da sam u mnogim situacijama glazbu i vrijeme za moj hobi stavljao ispred struke.

Kad nešto zaista želite i nosite u srcu uvijek uz dobru organizaciju nađete vremena za ono što volite.

Narod: Koji su daljnji planovi za budućnost?

Pocrnjić: Svake se godine u vremenu stanke zbora pokušavamo što bolje pripremiti za novu radnu godinu. Organizacija se najčešće bazira na planiranju rada, nastupa , misa i ostalih potrebnih elemenata kako bi zbor u novom radnom odnosu što bolje funkcionirao.

Planovi za budućnost su što više se posvetiti župnom pastoralu, a nastupi i promocije uvijek usputno dođu kao mala nagrada za ono što u svome gnijezdu-župi ostvarimo. Vjerujemo i nadamo se plodnoj godini sa što više događanja kako bi mogli na najbolji način dotaknuti srca onih najpotrebnijih koji su u potrazi za Kristom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.