Ministrica Obuljen Koržinek: “Nisu korektne izjave bivšeg ministra u vezi s HAVC-om, tražili smo sastanak, nije nas primio”

Foto: snimka zaslona

Nakon ostavke ravnatelja Hrvatskog audio vizualnog centra, Hrvoja Hribara, o toj su temi u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” govorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te redatelj Zrinko Ogresta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li se protiv Hribara proteklih godinu dana vodila argumentirana ili neargumentirana kampanja te kakvu je kampanju vodio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministrica Obuljen Koržinek je kazala da je u javnosti izlazilo jako puno informacija, dezinformacija, pogleda. Kad sam ušla u Upravni odbor HAVC-a (gdje sam bila godinu i pol dana), ušla sam upravo zato jer sam bila svjesna da ondje postoje određeni problemi i na traženje Hrvatske udruge producenata pristala sam da me delegiraju kao svog predstavnika. U tom kontekstu mislim da nije korektno ovo što izjavljuje bivši ministar, jer jako dobro zna da smo mu kao Upravni odbor više od sedam puta tijekom godine upućivali zahtjeve za sastankom upravo zato da bismo krenuli rješavati one probleme koje smo i sami bili uočili. Naravno, nismo uočili sve dok nije došla državna revizija. Mi nikada nismo kao legitimni Upravni odbor nismo bili primljeni u Ministarstvo kulture, kazala je Obuljen Koržinek.

Zrinko Ogresta smatra da je razdobolje HAVC-a pod Hrvojem Hribarom, najuspješnije razdoblje te agencije od uspostave hrvatske neovisnosti. Čini mi se da ja kao filmski autor mogu reći da u ovih 26 godina nikada nismo imali tako sustavnu i dobru kinematografiju s tako dobrim rezultatima, kao što je to za vrijeme Hribarovog vođenja HAVC-om, dodaje.

Državna revizija u HAVC je prvi put ušla 2015. godine. Kao jednu od većih nepravilnosti revizija je posebno izdvojila ugovore za financiranje filmova iznad 200.000 kuna, a da se pritom nije tražila suglasnost osnivača, odnosno Ministarstva kulture. Budući da je te godine i sadašnja ministrica Obuljen Koržinek bila članica Upravnog odbora, voditelj emisije Branko Nađvinski kazao je da bi onda to značilo da i ona snosi odgovornost te ju je upitao smatra li da bi trebala podnijeti ostavku. Ministrica je pak rekla da nije ni u jednom trenutku razmišljala o ostavci. Podsjetila je da je revizija došla 2016. godine, a provodila je nadzor nad radom od 2015. godine. Prije toga bili su upravni nadzor i proračunski nadzor i oni su utvrdili neke nepravilnosti. O tome sam i govorila ranije. Mi smo sugerirali da se krene u rješavanje onoga za što smo znali. Međutim, ovo što se tiče 200.000 kuna, to se odnosi na cijelo razdoblje od osnutka HAVC-a, 2008. godine. Tada je ministarstvo kulture sve procedure, sve dugove i otvorene ugovore koji su u tom trenutku postojali, a koji su sklopljeni u Ministarstvu kulture u sklopu primopredaje, predalo HAVC-u. Zato napominjem da je ovo jedna tema koju treba vrlo pažljivo razmotriti. Treba vidjeti tko je onaj koji može sasvim precizno protumačiti članak 9. koji govori da treba iznos iznad 200.000 kuna odobriti osnivač, kada se radi o poslovanju HAVC-a. Do sada nijedan ravnatelj, nijedan Upravni odbor, pa nijedan ministar nije tumačio da bi u poslovanje HAVC-a spadala i programska sredstva. U svakom slučaju, ne treba polemizirati s revizijom, kazala je između ostalog ministrica Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović o HAVC-u: “Ovo je moja zakašnjela pobjeda – Hribar mora otići, a DORH razotkriti interesno-koruptivnu mrežu”

Nakon revizije HAVC-a: Koliko je „kulturnjaka“ zbog financijskog interesa prosvjedovalo protiv ministra Hasanbegovića?

Zanimljivo je kako novinari u cijelom slučaju ne propituju možebitnu odgovornost Nine Obuljen, koja je, što je u emisiji Bujica naveo Josip Jurčević, “bila članica Upravnog odbora HAVC-a upravo u 2015. godini, za koju je Državna revizija donijela ovako negativno izvješće”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na eventualnu odgovornost Nine Obuljen u istoj je emisiji ukazala i Zorica Gregurić: “Dok sam ja Cvitanu zbog sumnji u kriminal u HAVC-u podnosila kaznenu prijavu, Nina Obuljen je u intervjuu Večernjaku hvalila Hribara; sada neka i ona odgovara!”.

Oglasio se i Hribar koji je “zapanjen neznanjem revizije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.