Misa posvete ulja na Veliki Četvrtak – što je čini jedinstvenom?

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Danas Crkva u svim Katedralama svijeta, u spomen na sveta pomazanja, blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje ulje svete Krizme, kojim se pomazuju krštenici, svećenici i biskupi. Crkva vjeruje da pomazanici krštenici, krizmanici i svećenici u zajedništvu s biskupom imaju Kristov miomiris. Još i više – tijekom posvete ulja biskup u ulje simbolično „udahnjuje svoj dah“, sjećajući nas da je u svakom pomazanju na djelu stvaralački Božji čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je ova jutarnja misa, kao jedina u biskupiji na dan Velikog Četvrtka, posebna jer je znak zajedništva vjernika cijele Crkve: svećenika, redovnika i redovnica, đakona, laika i svih koji su dio Kristove Crkve. To se još naziva Opće svećeništvo svih vjernika.

Krist je, naime, po vjeri Crkve na jedinstven način postao svećenikom, prorokom i kraljem. Snagom svetoga krsta svi vjernici, a na poseban način snagom Svetog reda izabrani i zaređeni služitelji Crkve,  sudjeluju u toj Isusovoj svećeničkoj (posvetiteljskoj), proročkoj (učiteljskoj) i  kraljevskoj (pastirskoj) službi.

Na ovaj dan svećenici biskupu obnavljaju svoja obećanja. Biskup posveti ulja: svete krizme, sa kojima se potvrđuju krizmanici i djeca pomazuju na krštenju, te svećenici prilikom ređenja, i bolesničko ulje, sa kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj izuzetan liturgijski čin ostavlja duboki utisak na prisutne zbog prisutnosti velikog broja svećenika (u većim biskupijama na stotine njih), te svečanosti same liturgije. Ona odiše dahom Neba,  a često zna trajati gotovo dva sata: miomiris tamjana, pjesma, svečana liturgija, molitve biskupa, obred posvete ulja, brojni svećenici i vjernici čine ovu misu jedinstvenom u liturgijskom kalendaru Crkve.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.