Na Bečkom bijenalu djela više od 200 umjetnika

Foto: www.mak.at

Bečki bijenale (Vienna Biennale) jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija suvremene umjetnosti u Austriji otvara se u utorak poslijepodne u Muzeju primijenjene umjetnosti (MAK) u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bečki bijenale povezuje umjetnost, dizajn i arhitekturu s kreativnim idejama i umjetničkim projektima i najvažnija je revija suvremene umjetnosti u Austriji”, rekao je na konferenciji za novinare u Muzeju primijenjene umjetnosti (MAK-u) njegov direktor i inicijator i voditelj bijenala Christoph Thun-Hohenstein, dodavši da ove godine bijenale uključuje i održavanje međunarodne konferencije “Changing Values”.

Napomenuo je da se najveći festival vizualne umjetnosti u Austriji, koji povezuje digitalizaciju i klimatske promjene, a posebno odgovornost svih u očuvanju okoliša, održava ove godine treći put i predstavlja najnovije trendove na području umjetnosti dizajna i arhitekture.

Do 6. listopada radovi više od 200 austrijskih i međunarodnih umjetnika, dizajnera i arhitekata mogu se razgledati na osam velikih izložbi, postavljenih u različitim izložbenim prostorima, pod zajedničkim geslom “Vienna Biennale for Change 2019. Lijepe nove vrijednosti – Upravljanje našim digitalnim svijetom”, a u sklopu ovogodišnjega bijenala održat će se niz popratnih manifestacija, rasprava, predstavljanja novih umjetničkih projekata i radionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba “Uncanny Values – Umjetna inteligencija & ti” multimedijska je instalacija u kojoj sudjeluje 18 međunarodnih umjetnika i dizajnera.

“Future Factory” prikazuje kako urbanu produkciju treba iznova promišljati, a velika izložba “MAK Design Labor” predstavlja projekte između svakodnevnog života, digitalizacije i klimatskih promjena, a izložene su video, filmske i fotografske instalacije, skulpture, predmeti svakodnevne primjene od dizajniranih stolica, šalica,odjeće i plakata.

Izložba “Klimatske promjene” upozorava i na odgovornost i štetnost zagađivanja okoliša bacanjem najlonskih vrećica u more i rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Space and Experience – Arhitektura za bolji život” obuhvaća koncepte, metode, modele, studije te inovativna rješenja prema promjenama i održivom razvitku.

Izložbe “Human by Machine i “Human by Design” organizirane su u sklopu programa INTERREG V-A Slovačka – Austrija.

Vienna Biennale for Change 2019 održava se do 6. listopada u organizaciji MAK-a u suradnji sa Sveučilištem za primijenjenu umjetnost, Kunsthalle, Arhitektonskim centrom i Gospodarskom agencijom u Beču a ovogodišnji partner mu je Slovački Design centar u Bratislavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.