Sveta Gianna Beretta Molla – zaštitnica majki, liječnika i nerođene djece

gianna
Izvor: Snimka zaslona

Sveta Gianna Beretta Molla bila je talijanska pedijatrica rođena u Magenti u Kraljevini Italiji 4. listopada 1922. Bila je deseto od ukupno trinaestero djece u svojoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je imala tri godine, Gianna i njezina obitelj preselili su se u Bergamo tako da je odrasla u regiji Lombardija.

Kao mlada djevojka, Gianna je otvoreno prihvatila svoju vjeru i katoličko-kršćansko obrazovanje koje su joj u ljubavi pružili njeni roditelji. Odrastala je gledajući na život kao na prekrasan Božji dar, a najveću potrebu i smisao nalazila je u molitvi.

>Sveti Ljudevit Montfortski  autor gesla Totus Tuus

Godine 1942. Gianna je započela studij medicine u Milanu. Bila je marljiva studentica, a nije zapostavljala ni molitvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao članica Društva sv. Vinka Paulskog, Gianna je svoju vjeru primijenila u apostolskoj službi za starije i potrebite, piše Catholic online.

Diplomirala je medicinu i kirurgiju na Sveučilištu u Paviji 1949., a 1950. otvorila je liječničku ordinaciju u Meseru, u blizini svog rodnog grada Magente.

Godine 1952. Gianna je specijalizirala pedijatriju na Sveučilištu u Milanu i od tada su je posebno privlačile majke, bebe, starci i siromašni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gianna je područje medicine smatrala svojom misijom i tako se prema njoj i odnosila.

Povećala je svoje velikodušno služenje Katoličkoj akciji, pokretu katolika laika posvećenih življenju i širenju socijalnog nauka Katoličke Crkve u društvu. Pokret Katolička akcija djeluje i danas diljem svijeta.

Gianna se nadala pridružiti svom bratu, svećeniku misionaru u Brazilu, gdje je namjeravala ponuditi svoje medicinsko znanje u području ginekologije siromašnim ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zbog njezinog narušenog zdravlja to se nije obistinilo nego je nastavila raditi u Italiji.

Izabrala je bračni poziv i smatrala ga je Božjim darom. Gianna je svim svojim bićem prigrlila taj dar i potpuno se posvetila “formiranju istinski kršćanske obitelji”.

U prosincu 1954. Gianna je upoznala inženjera Pietra Mollu. Službeno su se zaručili sljedećeg travnja, a vjenčali u rujnu 1955., čime je Gianna postala sretna supruga.

Gianna je napisala Pietru: “Ljubav je najljepši osjećaj koji je Gospodin stavio u dušu muškaraca i žena.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom 1956. Gianna je postala majka svog prvog djeteta, Pierluigija. Njihovo drugo dijete, Maria Zita, u prosincu 1957., a njihovo treće, Laura, u srpnju 1959.

Gianna se uspješno nosila s majčinstvom i uspjela je uskladiti sve aspekte svog zahtjevnog života.

Tumor u trudnoći

Godine 1961. Gianna je zatrudnjela sa svojim četvrtim djetetom. Pred kraj drugog mjeseca trudnoće, Gianni su obznanili strašnu vijest.

Njezini su liječnici otkrili da je razvila fibrom u maternici, što znači da nosi i bebu i tumor.

Nakon pregleda, liječnici su joj dali tri izbora: abortus, koji bi joj spasio život i omogućio joj da nastavi imati djecu, ali bi oduzeo život djetetu koje nosi; potpuna histerektomija, koja bi sačuvala njezin život, ali oduzela život nerođenom djetetu i spriječila daljnju trudnoću; ili uklanjanje samo fibroma, s potencijalnim daljnjim komplikacijama, koje bi mogle spasiti život njezine bebe.

Katoličko učenje potvrđuje ono što medicinska znanost, prirodni zakon, Biblija i neprekinuta kršćanska tradicija potvrđuju, dijete u utrobi ima temeljno ljudsko pravo na život. U želji da sačuva život svog djeteta, Gianna se odlučila samo na uklanjanje fibroma.

Bila je spremna dati vlastiti život kako bi spasila život svog djeteta.

>Sveti Marko  Znate li da ga je sveti Pavao nagovorio da piše Evanđelje?

Gianna je molila kirurge da spase život njezina djeteta umjesto njezina. Utjehu je tražila u svojim molitvama i živoj vjeri.

Djetetu je spašen život, za što je Gianna milostivo zahvaljivala Gospodinu.

Nakon operacije, komplikacije su se nastavile tijekom cijele trudnoće, no Gianna je ostatak trudnoće provela s neviđenom snagom i ustrajnom predanošću svojim zadacima majke i liječnice.

Nekoliko dana prije nego što se beba trebala roditi, Gianna je molila Gospodina da djetetu ukloni svaku bol. Shvatila je da bi mogla izgubiti život tijekom poroda, ali bila je spremna.

Gianna je bila sasvim jasna u pogledu svojih želja, izrazivši svojoj obitelji: “Ako se morate odlučiti između mene i djeteta, ne oklijevajte: odaberite dijete? Inzistiram na tome. Spasite bebu.”

21. travnja 1962. Gianna Emanuela Molla uspješno je rodila carskim rezom.

Gianna je preminula da bi dijete moglo živjeti

Liječnici su isprobali mnogo različitih tretmana i postupaka kako bi osigurali da će oba života biti spašena. Međutim, 28. travnja 1962., tjedan dana nakon rođenja djeteta, Gianna je preminula od septičkog peritonitisa.

Giannu je blaženom proglasio papa Ivan Pavao II 24. travnja 1994., a službeno je kanonizirana kao svetica 16. svibnja 2004. Njezin suprug i njihova djeca, uključujući Giannu Emanuelu, prisustvovali su njezinoj ceremoniji proglašenja svetom, što je prvi takav slučaj u povijesti.

Godine 2003. buduća majka Elizabeth Comparini doživjela je puknuće posteljice kada je bila trudna 16 tjedana. Njezina je maternica iscijedila svu amnionsku tekućinu. Rečeno joj je da su šanse da njezino dijete preživi male ili nikakve. Priča se da se Elizabeta molila Gianni Molla i tražila njezin zagovor. Elizabeth je uspjela roditi zdravo dijete.

Tijekom ceremonije kanonizacije Gianne, Ivan Pavao II opisao ju je kao “jednostavnu, ali više nego ikad, značajnu glasnicu božanske ljubavi.”

Sveta Gianna inspiracija je za prvi pro-life katolički centar za zdravstvenu skrb za žene u New Yorku, Gianna Center.

Sveta Gianna Beretta Molla zaštitnica je majki, liječnika i nerođene djece. Blagdan joj se slavi 28. travnja.

>Sveti Juraj  univerzalni svetac

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.