Hrvatska ne igra na bazenu koji nosi njegovo ime: Šimenc o crnogorskom ratnom zločincu iz Morinja

Foto: fah

Proslavljeni bivši hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc prokomentirao je službeni nalog Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske klubovima i vaterpolskoj reprezentaciji da bojkotiraju utakmice u Kotoru u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za tu odluku je naziv bazena koji nosi ime Zorana Gopčevića, bivšeg igrača Primorca, ratnog zločinca koji je sudjelovao u zločinima protiv hrvatskih građana. “Teško je takvo što uopće iskomentirati. Svaki komentar je tu suvišan. Dobra odluka, ali ovo je državna stvar. Dobro sam upoznat s tom situacijom, jer poznavao sam tog čovjeka. Kad smo se prvi put sreli, nije me htio ni pozdraviti. Rekao sam mu da mi se nikad više u životu ne mora javiti niti me pozdraviti, jer za mene ne postoji”, objasnio je Šimenc, piše RTL.

> Hrvati bojkotiraju kotorski bazen koji nosi ime zloglasnog čuvara logora Morinj

“To je bio moj stav tada, kao što je i danas. Po meni, to treba odlučiti država, Ministarstvo, HOO. Takvo što nije stvar pojedinca i Saveza. Sve što stoji za tog čovjeka je istina i jedino to mogu reći na tu temu”, zaključio je Dubravko Šimenc. Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske izdalo je službeni nalog klubovima i nacionalnoj vaterpolskoj reprezentaciji da bojkotiraju sudjelovanje u svim vaterpolskim susretima u Kotoru u Crnoj Gori. Povod za ovu odluku je naziv bazena koji nosi ime Zorana Gopčevića, bivšeg igrača Primorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenom dokumentu navodi se da je Gopčević bio stražar u logoru Morinj tijekom 1991. godine, gdje je sudjelovao u ratnim zločinima nad hrvatskim građanima. Ministarstvo smatra da je odlukom o imenu bazena nanesena uvreda žrtvama i šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore. “Promjenom imena bazena bila bi iskazana potrebna počast žrtvama, a hrvatska vaterpolska reprezentacija mogla bi ponovno igrati u Kotoru”, stoji u dopisu ministarstva”, stoji u priopćenju.

Već je bilo intervencija u vezi imena bazena 

“Naziv bazena u Kotoru ostaje jedno od neriješenih pitanja između dvije države. Dok se ime bazena ne promijeni, hrvatski vaterpolisti mogu igrati na drugim sportskim bazenima u Crnoj Gori”, piše u nastavku priopćenja. Unatoč ranijoj intervenciji Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske 2021. godine, kada je bazen preimenovan, problem nije riješen.

Novi dopis proslijeđen je crnogorskom vaterpolskom savezu i tamošnjim klubovima. “Ovo je pitanje koje zahtijeva rješenje na državnoj razini. Primorac i Općina Kotor sami ne mogu ništa poduzeti, to mora riješiti vlada Crne Gore”, izjavio je predsjednik Primorca, Siniša Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Gopčević, jedan od najistaknutijih crnogorskih vaterpolista, bio je tijekom devedesetih zapovjednik straže u logoru Morinj, koji je služio kao sabirni centar za civile i nekoliko hrvatskih branitelja iz dubrovačke regije. Hrvatska vaterpolska reprezentacija započinje Olimpijske igre u Parizu 28. srpnja, susretom upravo protiv Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.