Sveti Ljudevit Montfortski – autor gesla ‘Totus Tuus’

Ljudevit
Foto: Wikipedia (Public Domain)

Sveti Ivan Pavao II. naveo je da je „Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji” svetog Ljudevita Montfortskog čitao kao mladi sjemeništarac i radnik mnogo puta i to s velikom duhovnom koristi. Papa je svoje znamenito geslo „Totus Tuus” – „Sav Tvoj” , uzeo inspiriran naukom sv. Ljudevita Montfortskog. Sam papa rekao je da je preko 30 puta pročitao knjižicu svetog Ljudevita, da ju je uvijek nosio sa sobom i da ga je baš ona učinila – marijanskom papom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova knjižica i biser marijanske pobožnosti prevedena je na hrvatski jezik te je najčitanija knjiga o Mariji u povijesti!

Veliki i sveti Ljudevit Montfortski jedan od najzaslužnijih svećenika za promicanje štovanja Blažene Djevice Marije i moljenja krunice.
Sv. Ljudevit rođen je pod imenom Louis-Marie Grignion u gradiću Montfortu u francuskoj pokrajini Bretanji. Rođen je 1673. godine, u doba kad je Francuskom vladao poznati kralj Luj XIV. (poznat i kao „Kralj Sunce”). Za svećenika je sv. Ljudevit Montfortski zaređen 1700. godine. Pridružio se Trećem redu dominikanaca, a 1705. osnovao je Družbu Marijinih misionara (lat. Societas Mariae).

Monfortanci 

Članove te družbe danas se po njemu naziva i montfortanci, a u Zagrebu imaju samostan u Blatu. Zajedno s bl. Marie-Louise Trichet osnovao je i žensku redovničku zajednicu nazvanu Kćeri Mudrosti. Ta zajednica također djeluje i danas. Sv. Ljudevit Montfortski osobito se isticao svojom marijanskom pobožnošću i štovanjem anđela čuvara. Promicao je molitvu krunice, a napisao je i više knjiga o tim temama (primjerice jako važnu „Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji”). Sv. Ljudevit Montfortski umro je na današnji dan u dobi od samo 43 godine. Posljednja propovijed koju je održao prije smrti navodno je bila o blagosti Isusa Krista i o Utjelovljenoj Mudrosti Oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je sv. Ljudevita Montfortskog osobito štovao papa sv. Ivan Pavao II. Dapače, papa je svoje znamenito geslo „Totus Tuus” – „Sav Tvoj” uzeo inspiriran naukom sv. Ljudevita Montfortskog. Sv. Ivan Pavao II. naveo je da je svečevu „Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji” čitao kao mladi sjemeništarac i radnik mnogo puta i to s velikom duhovnom koristi. Štoviše, rekao je da je čitanje tog djela bilo odlučujuća prekretnica u njegovom životu.

Cijelu knjižicu, kao i obilje vrijednog duhovnog štiva, možete pročitati na službenoj stranici redovnika montfortanaca ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.