Na Josipovim adventskim susretima održan spektakularan koncert hrvatskih orgulja i australske trube

U sklopu Josipovih adventskih susreta Conventus melici Iosephi u nedjelju 16. prosinca 2018. godine održan je prigodni koncert u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Paul Goodchild iz Australije na trubi i Edmund Borić-Andler iz Hrvatske na orguljama. Koncert je počeo prekrasnim Preludij za trubu i orgulje Marc-Antoine Charpentier, te se nastavio Koncertom za orgulje u G-duru Allegro-Grave-Presto Johanna Sebastiana Bacha, The Prince of Denmark`s March za trubu i orgulje Jeremiaha Clarkea, Trima jednostavačnim sonatama za orgulje iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu Anonimusa iz Hrvatske, i završio koncertićem u Es-duru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paul Goodchild studirao je trubu u Sydneyu i u Europi. Nakon studija postaje član Sydney Symphony Orchestra s osamnaest godina, te uskoro preuzima poziciju prve trube orkestra. Gostovao je diljem SAD-a, Europe, Japana, Tajvana, Singapura, Kine i Koreje. Danas je prvi trubač više ansambala i orkestara te često nastupa i kao solist s Australskim komornim orkestrom kao jednim od vodećih orkestara svijeta.

Vodeći australski skladatelji posvetili su mu mnoga svoja djela. Glazbeni je direktor Wawerley Bondi Beach Banda te direktor jednog od najstarijih i najuvaženijih australskih ansambala Sydney Brassa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osjećam se privilegiranim biti u vašem svetištu. Akustika je izvanredna i želio bih se vratiti u proljeće ili ljeto. Želim vam sve najbolje za Božić!” zapisao je u Knjigu hodočasnika Paul Goodchild. Dok je orguljaš Edmund zapisao kako je ponosan što je u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa održao koncert s jednim od najboljih australskih trubača, nakon čega je priznao kako je kršten kao Josip te mu je ovaj koncert još više poseban.

Niz uspjeha i nagrada Edmunda Borića-Andlera

Prije samog koncerta umjetnički voditelj Conventusa Krešimir Klarića glazbenicima je pokazao dvoje orgulje u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu te ih upoznao sa koncertnom baštinom Nacionalnog svetišta i Dubovačke župe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edmund Borić-Andler živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, AdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.

Drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records izašao mu je 2013. godine. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. godini u izdanju Cantusa izašao je CD „Cantus Miroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja.

Godine 2015. dobitnik je diplome Milka Trnina HDGU-a za 2014. za promicanje orguljske umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.