Na slavonskobrodskoj šetnici postavljen kip ‘Otac i sin’ akademskog kipara Tomislava Kršnjavog: Posvetio sam ga obitelji i očinstvu

Kršnjavi
Foto: snimka zaslona

U Ulici Petra Krešimira IV u Slavonskom Brodu postavljena je brončana skulptura “Otac i sin”. Ova skulptura spomenik je svim šetačima u Slavonskom Brodu, a nalazi se na jednoj od najprometnijih šetališta u gradu. Položaj postavljene skulpture ističe i posebnost drveta koje se proteže iznad nje, a autor ove skultpure je Tomislav Kršnjavi, objavljeno je na stranicama Grada Slavonskog Broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Narod.hr kipar Tomislav Kršnjavi rekao je:

“U Slavonskom Brodu postavio sam novi kip koji se zove Otac i sin. Ja sam ga osobno posvetio obitelji i očinstvu. Iz Grada su me zvali prije godinu i pol dana da bi malo uredili poznatu Brodsku šetnicu i to tako da se naglasi mjesto na malom trgiću gdje se nalazi veliko, jako staro i Brođanima drago drvo. Kako je bila godina svetog Josipa ja sam predložio kompoziciju Otac i sin. Prihvaćena je i evo, postavljena. Sada Hod za život ima još jednu lokaciju uz koju može proći!” – objasnio je Kršnjavi, te rekao da se kip na lokaciji još ne vidi bez ograde jer se suši podloga od montaže.

“Što se tiče moje priče, ja sam kompoziciju oblikovao na temu očinstva i naglaska da se uz sliku majke s djetetom, javi i slika oca s djetetom čija se uloga u obitelji zanemaruje i često iskrivljuje, kao što se i napada i obezvrjeđuje sama ustanova braka kao zajedništva muškarca i žene. Ovaj moj otac i sin na šetnici upravo idu na susret s majkom, da zajedno šeću divnim Slavonskim Brodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je moje nadahnuće za kip, sam Grad Slavonski Brod naručio je jednostavno da se uredi trg s poznatim drvetom i oplemeni šetnica. Tako je to i spomenik svim šetačima u gradu” – objasnio je Kršnjavi, koji je već u Slavonskom Brodu napravio kip velikog viteza u borbi sa zmajem iz priče Ivane Brlić Mažuranić.

> Djelo kipara Tomislava Kršnjavoga ‘Silni Relja i Zmaj Ognjeni’ postavljeno u Slavonskom Brodu
> Tomislav Kršnjavi: Najbolje je gledati skulpturu kako živi u svakodnevici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.