Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva: Hrvatska u vrhu po darivanju organa

Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj se 26. svibnja obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je među vodećim zemljama svijeta u transplantacijskoj medicini prema stopi darivatelja i transplataciji organa s umrlih davatelja.

Od 2007. godine Hrvatska je članica međunarodne organizacije Eurotransplant čija je najuspješnija članica s najkraćim čekanjem na presađivanje.

Zahvaljujući plemenitosti ljudi koji su odlučili darovati svoje organe, u Hrvatskoj se godišnje obavi preko 400 transplatacija: srca, bubrega, gušterače i jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, Hrvatska je postala i Regionalni centar za razvoj programa darivanja i presađivanja organa sa zadaćom da pruži stručnu i tehničku pomoć zemljama u ovom dijelu Europe.

 

Prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se mogućim darivateljem organa smatra svaka preminula osoba koja se za života tome nije izričito protivila. Osobe koje poslije smrti ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog liječnika obiteljske medicine, koje se upisuju u registar nedarivatelja pri Ministarstvu zdravstva.

U Republici Hrvatskoj se transplantacije izvode u pet kliničkih bolničkih centara, a prema podacima mreže Eurotransplant, naša država je posljednjih 10 godina zemlja s najvećim brojem donora po glavi stanovnika u Europi.

Detaljniji statistički pokazatelji aktivnosti mreže Eurotransplant (uključujući podatke za Hrvatsku) dostupni su putem sljedeće poveznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.