Nadbiskup Puljić: suvremeni zmaj zaveo većinu u Hrvatskom saboru kad je donesen Zakon o životnom partnerstvu

“Europo, kuda i kamo ideš? Hrvatska Republiko, što želiš graditi u svoju budućnost i za čim stremiš. Svetkovina Velike Gospe poziv je svima da se ne bojimo zmajevih zastrašivanja”, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u homiliji svečanog misnog slavlja koje je na svetkovinu Velike Gospe s procesijom kroz mjesto, predvodio u župi Uznesenja BDM u Škabrnji, prenosi ika.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nemani pred kojom čovjek strahuje, nadbiskup je istaknuo da se zmaj boji čovjeka koji ispunjava volju Božju i žene koja je spremna roditi. “Svako novo biće toj nemani je opasno. Stoga želi proždrijeti dijete, u planu mu je čovjeka lomiti silom i zavoditi milom. Svoju metodu pokazao je na tisuće načina, ali uvijek s istim ciljem: odvojiti čovjeka od Boga i Božjih zakona upisanih u njegovu narav i savjest”, upozorio je mons. Puljić, dodavši da je prije mjesec dana, uoči blagdana Gospe Karmelske, suvremeni zmaj zaogrnut plaštem europskog stijega s dvanaest zvijezda, zaveo većinu u Hrvatskom Saboru, kad je donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola.

“Izabrani predstavnici usvojili su zakon koji se protivi Božjem zakonu o životu. Čudno je da se naši izabrani predstavnici u Saboru nisu obazirali na izbornu bazu koja je prije sedam mjeseci referendumom izborila ustavnu definiciju braka. Protivno tome, oni se dodvoriše sekularnom jednoumlju koje puše iz Bruxellesa i New Yorka. No, još je čudniji stav promotora toga zakona. Oni su prije 45 godina govorili i pisali da je smisao njihove seksualne revolucije ukidanje svih društvenih institucija, osobito braka koja je tada za njih bila ‘bolesna i represivna institucija’.

Sada najednom ona postaje njihov ideal i objekt nepoštedne borbe u Hrvatskoj i diljem svijeta: ‘Hoćemo ista prava kao i obitelji. Tražimo mogućnost posvajanja djece’. Oni, dakle, koji obitelj smatraju bolesnom i represivnom institucijom, traže obiteljska prava, pa svojim neprirodnim i protuprirodnim zahtjevima stvaraju pravni nered u društvu”, upozorio je mons. Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup je podsjetio na starozavjetnog proroka Izaiju koji je prije 28 stoljeća u petom poglavlju svoje knjige opisao šest povika ‘Božjeg jao’ nad pravnim neredom svoga vremena, opisavši zlo koje vrše oni koji imaju moć i vlast u narodu i zločine kojima se ruši pravni poredak u Jeruzalemu: uzimaju zemlju i kuće od siromaha, opijaju se i žive u raskoši, ne prepoznaju Gospodinovo djelovanje na povijesnoj razini.

„Posebice je značajan njegov ‘četvrti jao’, odnosi se na izvrtanje svih vrijednosti života: ‘Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom; koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu; koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim’. Tako izopačen život, postavljen na krive temelje, nema budućnosti i neminovno vodi k propasti” podsjetio je nadbiskup na Izaijine riječi. Peti jao uputio je onima koji se drže mudrima, a zapravo su oholi, umišljeni i preziru druge; u ‘šestom jao’ ističe opasnost od pokvarenosti pravnog sustava i omogućivanja pravnog nereda u narodu.

“Prave vrijednosti propadaju a nevrijednosti dolaze na površinu. Izaija na kraju ipak utješno najavljuje susret s Bogom koji kažnjava nepravdu i korupciju, a nagrađuje one koji ostanu vjerni pravdi i prirodi. I tako obznanjuje da zlo i nepravda nemaju budućnosti. Pravda će zasjati punim sjajem jer je njen jamac sâm Bog koji je na početku povijesti najavio ženu odjevenu suncem koja će satrti glavu zmaju. Netko je ustvrdio da se europski pravni sustav do francuskog veleprevrata 1789. g., trudio biti u skladu s Božjim zakonom. Nakon toga je sve više u neskladu i ne želi se s njime usklađivati” ,rekao je mons. Puljić, podsjetivši na reakcije na najavu novog rektora sveučilišta u Zagrebu, o potrebi vraćanja biblijskim vrijednostima. U odupiranju zavođenjima apokaliptičnog zmaja i obrani ljudskih i Božjih prava suvremenim izazovima, praktična preporuka iz navještaja je da je Žena pobjegla u pustinju gdje joj Bog pripravio sklonište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je obitelj pozvana sudjelovati u društvenom životu i životu i poslanju Crkve. Ljudski život je svet i nepovrediv od začetka do naravnog svršetka. Svim sredstvima koje zauzeta ljubav stavlja na raspolaganje, život treba braniti, poštivati i zauzimati se za njegovo dobro na osobnom, vjerskom, duhovnom, izvanjskom, društvenom, zakonodavnom, političkom, gospodarskom, socijalnom i zdravstvenom području”, poručio je mons. Puljić, a prenosi ika.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.