Nagrade Grada Šibenika – Siniši Škarici nagrada za životno djelo

Foto: fah

Na svečanoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća uoči Dana grada i blagdana Sv. Mihovila u četvrtak su u Hrvatskome narodnom kazalištu u Šibeniku dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim građanima, a nagradu za životno djelo za izniman doprinos razvoju hrvatske glazbene industrije i glazbene umjetnosti dobio je Siniša Škarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je kao san, dobivao sam nagrade i priznanja i prije, i one nacionalnog značaja i Porine, ali nagrada grada Šibenika je posebno priznanje od rodnoga grada koji volite, njegovo mjesto je ravno u srcu. Uvjeren sam da tako osjećaju i svi laureati i zahvalan sam onima koji su nas predložili za nagradu i Gradskom vijeću koje je donijelo tu odluku. Beskrajno hvala”, rekao je među ostalim dobitnik nagrade za životno djelo Siniša Škarica.

Prijedlog da se Šibenčanina koji je cijeli život posvetio rock glazbi nagradi za životno djelo u njegovu rodnom gradu stigao je iz diskografske kuće Croatia Recordsa. Škarica je bio dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu te je jedan od začetnika i najvećih poznavatelja hrvatske rock glazbe.

Predsjednik šibenskoga Gradskog vijeća Dragan Zlatović čestitao je svim nagrađenim građanima. Podsjetio je na rad vijeća u ovoj godini te dodao da je zadovoljan suradnjom svih političkih opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je napredak i turistički procvat koji je Šibenik doživio zahvaljujući ulaganjima u grad i obnovi tvrđava. Tri odrednice razvoja grada su turizam, visoko obrazovanje i gospodarstvo, rekao je te dodao kako mu je san i cilj da grad postane sveučilišni grad.

“Neće gosti posjećivati grad na koji se za ulaz čeka nekoliko sati i u kojemu nema parkirališta. Zato planski rješavamo sve takve probleme, no ono što je moj san, a optimističan sam da će se i ostvariti, jest da razvojem novih studijskih programa i specijalističkih smjerova Šibenik postane sveučilišni grad. Visoko obrazovanje kamen je nosilac daljnjeg razvoja grada u smjeru razvijanja naprednih i modernih zelenih energija i kadra koji će na tome raditi. Mladi žele živjeti u ovom gradu, i to nas obvezuje da im to omogućimo”, rekao je.

Župan Goran Pauk rekao je kako vjeruje da će se dobra suradnja grada i županije nastaviti te da je Šibenik jedini grad s dva zaštićena spomenika na UNESCO-ovu popisu svjetskoga kulturnog naslijeđa te da je uvrštenje Tvrđave sv. Nikole na taj popis dar županije gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak čestitao je građanima Dan grada u ime predsjednika Vlade Plenkovića. Istaknuo je da je teško tranzicijsko razdoblje koje je Šibenik prošao završilo i da je grad dao golemi doprinos u stvaranju države te da je znatno napredovao na svim područjima, od turizma do kulture.

Šibenski biskup Tomislav Rogić rekao je da su rođendan grada i blagdan Sv. Mihovila neraskidivo povezani te da je baš u tome glavna poruka.

“Neka ne ponestane upornosti i snage, zajedništva i sloge u rješavanju svake nove poteškoće i velikih planova. Neka na prvome mjestu bude obitelj, čovjek, dijete i podizanje novog života i novih generacija, tako će svi napori dobiti svrhu, radost i budućnost. Neka vas prati zagovor sv. Mihovila, koji bdije nad gradom tolika stoljeća, i čestitam svima Dan grada”, rekao je biskup Rogić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ostalima, nagrade Grada Šibenika dodijeljene su državnom tajniku u Ministarstvu kulture Ivici Poljičku za dugogodišnje društveno i političko djelovanje i izniman doprinos proslavi 950.
obljetnice grada Šibenika te treneru hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je osvojila zlato na nedavnome Svjetskom prvenstvu u Budimpešti Ivici Tucaku za iznimna postignuća u sportu i promociji grada Šibenika. Nagrada grada Šibenika dodijeljena je i Općoj bolnici Šibensko-kninske županije u povodu 210. obljetnice i za iznimno djelovanje u zdravstvu te direktoru i osnivaču Festivala dalmatinske šansone Branku Viljcu za izniman doprinos na području glazbenog djelovanja.

Hrvatski košarkaški reprezentativac i član Philadelphie Sixersa Dario Šarić dobio je Plaketu grada Šibenika za zapažene sportske rezultate i doprinos promicanju košarke i grada Šibenika, a nagradu je preuzela njegova majka Veselka. Isto priznanje posmrtno je dodijeljeno konzervatoru Marku Grbelji za predanu konzervatorsku djelatnost i zaštitu kulturne baštine na području grada Šibenika, a nagradu je preuzela njegova žena Lidija Dežman Grbelja.

Dodijeljene su i druge nagrade te plakete i grbovi grada Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.