Najbolji domaći krimići ‘Valcer protiv Eintrachta’ i ‘Božji gnjev’

Zagreb, 20.05.2015 - Zagreb Book Festival, promocija knjige Roberta Perišiæa "Podruèje bez signala". Na slici Judita Frankoviæ. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Najboljim domaćim krimićem po izboru publike proglašen je u petak na Zagreb Book Festivalu roman “Valcer protiv Eintrachta” autora Hrvoja Šalkovića, a roman Josipa Mlakića “Božji gnjev” proglašen je najboljim krimi romanom po izboru žirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nagradu vrijednu 75 tisuća kuna Šalković je odabran internetskim glasovanjem među osam romana objavljenih u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke Balkan Noir.

Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili iz susjednih država) autora pokrenuo je prošlog ljeta 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača, Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Nagradu su osigurali tvrtka Podravka i Styria.

Pobjednika je na posebnoj svečanosti u sklopu Zagreb Book Festivala (ZBF) u Muzeju za umjetnost i obrt proglasila Marinka Akrap iz Podravke, koja je istaknula kako joj je iznimno drago što dolazi iz tvrtke koja i u teškim vremenima nastavlja cijeniti i podržavati kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb, 18.5.2015 - Kultura i umjetnost neovisne su i ohrabrujuæe snage razvoja svakoga društva temeljene na slobodi izraza, a dostupnost vrhunske književne i umjetnièke ponude kroz pomno osmišljen program popularizacije knjige i pisane rijeèi ciljevi su nove kulturne manifestacije Zagreb Book Festival (ZBF), sveèano inaugurirane u ponedjeljak naveèer u Zagrebu.  foto HINA/ Dario GRZELJ/ iš

Roman “Valcer protiv Eintrachta”, objavljen u izdanju Naklade Ljevak, kriminalistički je roman i napeta utrka s vremenom u lovu na psihopatskog ubojicu koji počinje u Zagrebu, a završava u egzotičnom Phuketu.

Hrvoje Šalković (1973.) dosad je objavio osam romana i dvije zbirke kratkih priča. Dobitnik je književne nagrade “VBZ 2006.”, te finalist književne nagrade “Kiklop 2007.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šalković je istaknuo kako mu je to druga nagrada dosad, a “napisao sam ukupno deset knjiga”. “Prva je bila nagrada žirija, no ova je nagrada publike, što mi je posebna čast i to zato što su uz mene u konkurenciji bili doista snažni autori”, kazao je.

Josip Mlakić (1964.) nagrađivani je bosanskohercegovački pisac, autor niza romana i zbirki kratkih priča, te filmskih scenarija. Roman “Božji gnjev” objavio je nakladnik Fraktura a riječ je o kombinaciji ratne drame i kriminalističke priče ispričane introspektivnim književnim jezikom.

Nagradu vrijednu 20 tisuća kuna Mlakiću je uručio zamjenik glavnog urednika 24sata Alen Galović, koji je kazao kako je riječ o “izuzetnom piscu i izuzetno dragom čovjeku kojemu je nagradu donio fenomenalan roman”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nagrade su se još natjecali romani “Pouzdan izvor” Merite Arslani, “Mima i kvadratura duga” Želimira Periša, “Vršenje dužnosti” Emira Imamovića Pirkea, “Crveno pile” Pavla Pavličića, “Devet” Andreja Nikolaidisa i “Propali kongres” Gorana Tribusona.

O biblioteci je uoči proglašenja u razgovoru s urednikom i književnikom Ivanom Sršenom govorio istaknuti ‘noirovski’ autor Pavao Pavličić, koji je kazao kako je riječ o inicijativi koja obogaćuje hrvatsku književnost.

“Ta biblioteka pokazuje da imamo dobre pisce koji mogu i znaju pisati krimiće”, kazao je Pavličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.