Ne propustite promociju djela Matije pl. Ivšića ‘Aurora Lucis’ u Sisku

Foto: Croatia Records

Promocija dvostrukog nosača zvuka s djelima sisačkog svećenika Matije pl. Ivšića „ Aurora Lucis“ održat će se u četvrtak, 28. veljače u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku te u petak, 1. ožujka u 19 sati u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj projekt krenuo je na poticaj prof. Tihane Herceg Ivšić i prof. Ive Mihelić iz udruge Siscia Vox Mundi te dr. sc. Jelene Blašković, voditeljice Sisačkog katedralnog zbora, a svoj obol dali su i sopranistica Margareta Klobučar, orguljaš mag. mus. vlč. Robert Jakica te prof. Tihomir Prša. Snimke su nastale u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku i zagrebačkoj Crkvi Svetog Franje Ksaverskog, a izdanje izlazi pod etiketom „Cro Sacro“ Hrvatskog katoličkog radija i Croatia Recordsa.

Matija pl. Ivšić je svećenik, skladatelj i orguljaš kojeg je komunistička vlast u naponu stvaralaštva 1951. godine osudila na dugogodišnji zatvor, a čiji opus broji više od 150 sačuvanih skladbi. Život Matije Ivšića (1894. – 1963.) rođenog u Boku Palanječkom kraj Siska obilježen je križem i glazbenom umjetnošću, a Ivšićev suvremenik Albe Vidaković za njega kaže da je bio jedan od najagilnijih radnika Cecilijanskog pokreta na području stvaranja i proučavanja liturgijske glazbe u Hrvatskoj. Pisao je mise, motete, popijevke te preludije i fuge za orgulje te vodio poznati mješoviti zbor Zagrebačka polifonija, prvi zbor toga tipa koji je promicao polifono pjevanje u Hrvatskoj.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.