New York: Biblioteka kupila arhive Loua Reeda

Foto: fah

Knjižnica The New York Public Library kupila je arhive Loua Reeda te će tisuće snimaka i pisanih dokumenata uskoro biti dostupni javnosti, objavila je njujorška ustanova u četvrtak kada bi taj legendarni pjevač, da je živ, slavio 75. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sanjala sam o tome da cjelokupan Louov rad bude dostupan široj javnosti”, rekla je umjetnica Laurie Anderson, udovica pjevača koji je umro 2013. godine.

Arhivi obuhvaćaju 3600 audiosnimaka, 1300 videosnimaka te 90 metara pisanih dokumenata i fotografija, navodi knjižnica smještena u impozantnoj zgradi na Petoj aveniji.

U njujorškoj skupini “The Velvet Underground” Lou Reed je uronio rock u svijet suvremene umjetnosti, a tekstove pjesama crpio je iz sirove stvarnosti droge i seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Album “The Velvet Underground and Nico” iz 1967., u produkciji umjetnika Andyja Warhola koji je dizajnirao omotnicu sa slavnom grafikom banane, bio je u opreci s tadašnjom ležernom pop glazbom.

Lou Reed je zatim počeo solo karijeru te se proslavio brojnim hitovima, poput “Walk on the wild side” iz 1972., a producent mu je bio David Bowie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.