Noć muzeja: Posjetite prve hrvatske božićne jaslice u crkvi sv. Blaža

Foto: Narod.hr

Spoj kulturne i vjerske baštine posebno će biti izražen tijekom manifestacije “Noć muzeja” u premijernom programu zagrebačke crkve sv. Blaža s vrijednim jaslicama i uređenim svetištem u petak 29. siječnja. U središtu su prve hrvatske božićne jaslice s narodnim motivima, nastale prije stotinu godina, izrađene od voska…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom Noći muzeja – od 19 sati do ponoći – svakih pola sata organizirano je stručno vodstvo pod nazivom “Od ugla do ugla”, a u programima “Jaslice iz drugog kuta” i “Susret s arhitektom” bit će i nekoliko predavača (Željko Kovačić, Josip Barlek, Branka Komadina), priređuje se i koncert klasične glazbe.

Betlehemska štalica u ruhu narodnih običaja

Zagrebačka crkva sv. Blaža, sagrađena prije stotinu godina, važno je djelo arhitekta Viktora Kovačića, kojeg se smatra ocem hrvatske moderne arhitekture. U tom velikom i monumentalnom prostoru posebno mjesto zauzimaju prve hrvatske božićne jaslice dovršene uoči Božića 1916. godine prema nacrtu kipara Vojte Braniša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 3,5 kvadratna metra više od 150 figurica ljudi i životinja predstavlja hrvatsku crkvenu i narodnu umjetnost, a jaslice su zabilježene u mnogim monografijama i izložbama u zemlji i inozemstvu. Sjaj voštanih figura, koje nose naziv »Hrvatski Božić«, i danas oduševljavaju svojom izvedbom, a posebno su značajne jer je autor Braniš stvorio prvu vrstu hrvatskih jaslica i izveo je od bojanog voska.

Crkva sv. Blaža, koje će se tijekom manifestacije također moći razgledati, posebna je jer je presvođena armirano-betonskom kupolom, prvom takve vrste u nas. Prije godinu dana uređeno je svetište s novim likovno-liturgijskim elementima, poput oltara, izvedbe apostola te vitraja na čemu su surađivali poznata imena hrvatske umjetnosti predvođeni arhitektom Željkom Kovačićem.

Razgled prvih hrvatskih božićnih jaslica i crkve sv. Blaža s novouređenim svetištem započinje u 19 sati i svakih pola sata organizirano je stručno vodstvo do ponoći. U 19.30 sati gostuje dvoje sugovornika: muzealac Josip Barlek i unuka autora jaslica Branka Komadina. U 20 sati bit će polusatni koncert klasične glazbe u kojem će nastupiti prof. Marija Ćepulić na violini sa svojim sinom Dubravkom Ćepulićem Polgarom s orguljama. U 21.30 sati priređuje se Susret s arhitektom Željkom Kovačićem, prezimenjakom prvotnog arhitekta crkve sv. Blaža koji će pojasniti detalje oko liturgijsko-umjetničkog uređenja oltarnog prostora koje je završeno prije godinu dana te samu vrijednost sakralne građevine, pete po “starosti” zagrebačke župe sv. Blaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više detalja možete ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.